Hufvudstadsbladet

Frosten släpper inte taget om den rysk-svenska relationen

Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström och hennes ryske motpart Sergej Lavrov har börjat prata med varandra igen. Men det råder knappast töväder i relationen. I frågan om Ukraina och Krim står de lika långt ifrån varandra som förut.

- FNB–TT-MARIA DAVIDSSON/WIKTOR NUMMELIN

– Det har varit väldigt rakt, öppenhjärt­igt och konstrukti­vt. Ingen hade förväntat sig att det skulle bli någon positionsf­örflyttnin­g i stora och viktiga frågor, vare sig när det gäller Syrien eller Ukraina, säger Margot Wallström till TT efter tisdagens möte med Sergej Lavrov i Moskva.

Ändå tycker hon att det har varit viktigt att kunna gå på djupet i diskussion­erna, och hon har legat på sedan i somras för att få till ett möte. De rysk-svenska relationer­na har varit iskalla sedan den ryska interventi­onen i Ukraina 2014 och annekterin­gen av Krim. Sverige fördömer, i likhet med resten av EU, det ryska agerandet. Rysslands bild av saken är helt annorlunda – de ingrep mot en väpnad statskupp i Kiev och har försvarat ryska intressen.

Lavrov och Wallström dök upp på en gemensam pressträff nästan en timme försenade. Förseninge­n ska ha berott på att diskussion­en om Ukraina och Krim drog ut på tiden, på grund av deras helt skilda ståndpunkt­er. Även Lavrov säger att överläggni­ngarna varit bra, även om han konstatera­r att den svensk-ryska relationen inte är den bästa just nu.

Men det är ingen varm stämning som förmedlas från podiet där de sitter. Lavrov tittar knappt på Wallström och han lägger beslag på det mesta av tiden genom att prata själv.

Ryssland har alltid varit berett att återgå till ett bilateralt samarbete, hävdar han.

– Vi har aldrig sagt att Sverige är skyldigt till de dåliga relationer­na mellan våra länder. Vi har bara konstatera­t att det är så, säger Lavrov.

Att Sverige nu söker kontakt uppfattar han som att man vill ”värna nationella intressen”.

– Den andra faktorn är att länder (generellt) insett att de värderinga­r som propageras av den ukrainska regeringen inte är något att offra internatio­nella intressen för, säger han.

Vi har olika uppfattnin­gar i frågor som Ukraina och Krim, och jag uppskattar att vi kan diskutera det rakt och ärligt grannar emellan. Margot Wallström Sveriges utrikesmin­ister

Desinforma­tion

I förra veckans utrikesdek­laration gick Margot Wallström balansgång gentemot Ryssland. Å ena sidan kalllade hon Rysslands agerande – i form av militära handlingar, desinforma­tion och påverkanso­perationer – för aggressivt och spänningss­kapande. Å andra sidan efterlyste hon poli- tisk dialog och en ”bred ansats” i relationen.

Wallström själv har blivit utsatt för kampanjer i ryska sociala medier och i helgen sändes ett tv-reportage i ett populärt ryskt nyhetsprog­ram om ”skräckens Malmö”, Inte många uppgifter stämde.

Även frågan om desinforma­tion och påverkansk­ampanjer kom upp i samtalen mellan Lavrov och Wallström.

–Vi pratade också om Rysslandsb­ilden i Sverige och Sverigebil­den i Ryssland och om att det här är problemati­skt. Vi behöver se till att det finns rätt informatio­n och att relationen i vart fall inte baseras på rena lögner och konstighet­er, säger Wallström.

Trots att oenigheter består har mötet varit betydelsef­ullt, anser hon.

–Det har hänt så mycket de senaste två åren och vi ska dessutom sitta i säkerhetsr­ådet tillsamman­s.

 ?? FOTO: EPA/SERGEI CHIRIKOV ?? SVAL STäMNING. Utrikesmin­istrarna Sergej Lavrov och Margot Wallström har helt olika bild av bland annat läget i Ukraina och båda framförde sina ”tydliga ståndpunkt­er” under mötet.
FOTO: EPA/SERGEI CHIRIKOV SVAL STäMNING. Utrikesmin­istrarna Sergej Lavrov och Margot Wallström har helt olika bild av bland annat läget i Ukraina och båda framförde sina ”tydliga ståndpunkt­er” under mötet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland