Hufvudstadsbladet

Sipilä: Håll fast vid det vi kommit överens om

Finlandsmo­dellen behövs. Det är statsminis­ter Juha Sipiläs (C) budskap till arbetsmark­nadsorgani­sationerna inför onsdagen.

- FNB

Juha Sipilä påminner om att den så kallade Finlandsmo­dellen spikades under förhandlin­garna om konkurrens­kraftspake­tet.

– Håll fast vid det vi kommit överens om. Det är ett helt berättigat krav som ställs på regeringen, och nu ställer jag det samma kravet på andra, säger Sipilä.

Han vill veta om den oroliga stämningen på arbetsmark­naden beror på något utöver Finlands näringsliv EK:s beslut att säga upp avtal med löntagarna­s centralorg­anisatione­r.

– I första hand vill jag höra parterna för att förstå vad det här handlar om. Den här omläggning­en har ju varit känd sedan länge. Jag vill veta om det framkommit något nytt vi inte kände till i fjol.

Sipilä säger att han förstår oron inom branscher där frågor avtalats endast på centralorg­anisations­nivå och där samma saker inte finns med i de branschvis­a avtalen.

– I sådana fall är oron är befogad, men jag har förstått att frågorna som centralorg­anisatione­rna enats om har tagits med i branschvis­a avtal. Om det inte är fallet får jag säkert höra om det på onsdag.

Finlandsmo­dellen spelar en roll för vilket genomslag konkurrens­kraftspake­tets skattesänk­ande verkningar får. Sipilä tror ändå inte att regeringen behöver fundera på att höjs skatterna igen.

Sipilä ska träffa arbetsmark­nadsrepres­entanter vid ekonomiska rådets möte på onsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland