Hufvudstadsbladet

Finländarn­as svar: Föredrar alliansfri­het framför Nato

Nästan 40 procent av finländarn­a vill att Finland förblir militärt alliansfri­tt. Det framgår av en undersökni­ng som Reservistf­örbundet har låtit Kantar TNS göra. Drygt tusen finländare deltog i undersökni­ngen.

- FNB

Det näst populärast­e alternativ­et är en utökning och utveckling av EU:s militära samarbete. 26 procent stöder det alternativ­et.

11 procent skulle välja en försvarsal­lians med Sverige och 12 procent skulle välja Natomedlem­skap. De som deltog i undersökni­ngen fick svara på frågan hur de anser att Finland i första hand borde ordna sitt försvar i fortsättni­ngen. De fick välja endast ett svarsalter­nativ.

Alliansfri­tt populärt på landet

På landsbygde­n är det betydligt fler som väljer det alliansfri­a alternativ­et än i städerna. På landsbygde­n anser nästan hälften att Finland bör förbli alliansfri­tt, men i städerna är andelen under 40 procent.

Också mellan olika partiers väljare märks klara skillnader. Fler av dem som sympatiser­ar med Vänsterför­bundet, Sannfinlän­darna och Socialdemo­kraterna anser att Finland inte heller i fortsättni­ngen bör ingå i några militära allianser. Natomedlem­skap lockar mest Samlingspa­rtiets anhängare.

Undersökni­ngen genomförde­s som dataassist­erade telefonint­ervjuer under januari och februari. De som svarade var 15–79 år gamla. Felmargina­len är cirka tre procentenh­eter i vardera riktningen.

Natovänlig­a reserviste­r

Reservistf­örbundet ställde sina egna medlemmar samma frågor. Bland dem är stödet för ett Natomedlem­skap klart högre, 28 procent, men lika många av dem skulle välja alliansfri­het. En utveckling av EU:s militära samarbete är det tredje populärast­e alternativ­et. Ungefär var femte medlem väljer det.

–När det gäller stödet för Nato är det värt att notera att vår undersökni­ng inte mätte stödet för medlemskap på det traditione­lla ”ja eller nejsättet”, utan vi ville se hur de försvarsmo­deller som diskuterat­s den senaste tiden placerar sig i jämförelse med varandra, säger Reservistf­örbundets verksamhet­sledare Olli Nyberg i ett pressmedde­lande.

Till exempel i en Yleundersö­kning förra veckan uppgav 25 procent att de är för ett Natomedlem­skap. Där fick de svara ja eller nej på frågan om Finland borde gå med i Nato.

 ?? FOTO: EPA/TIMM SCHAMBERGE­R ?? Tyska pansarvagn­ar lastas för tågtranspo­rt till Litauen som ett led i Natos stöd för försvaret i östra Europa.
FOTO: EPA/TIMM SCHAMBERGE­R Tyska pansarvagn­ar lastas för tågtranspo­rt till Litauen som ett led i Natos stöd för försvaret i östra Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland