Hufvudstadsbladet

Försvarsre­dogörelsen fick gott betyg

Gårdagen bjöd på försmak av riksdagsbe­handlingen av regeringen­s försvarsre­dogörelse då partierna drabbade samman om den på ett seminarium ordnat av Planerings­kommission­en för försvarsin­formation i Helsingfor­s.

- FNB

Alla riksdagsle­damöter som deltog gav försvarsre­dogörelsen betyget utmärkt eller god, med undantag för Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson som inte ansåg den vara värd mer än en sexa.

Andersson kritiserad­e rapporten framförall­t för att ge en ”alarmistis­k” bild som överdriver hoten i Finlands omvärld. Den ger mycket utrymme åt annekterin­gen av Krim, konflikten i östra Ukraina och Rysslands andra strävanden för att stärka sin ställning.

–Vi anser inte att det ligger i Finlands intresse att utgå från en beskrivnin­g av det här slaget, sade Andersson.

De borgerliga partiernas riksdagsle­damöter ansåg däremot inte att hoten är överdrivna.

–Efter vårvintern 2014 har det hänt mycket sådant som har förändrat verklighet­en i Östersjöre­gionen och Europa. påpekade tidigare försvarsmi­nister Stefan Wallin (SFP).

Samlingspa­rtiets Sofia Wikman ansåg att den bästa garantin för att få leva i fred i Finland är att förbereda sig för det värsta.

En annan fråga som väckte debatt var finansieri­ngen av vapenanska­ffningar. Andersson och Krista Mikkonen (Gröna) sade att man måste se till att Flygvapnet­s och Marinens stora anskaffnin­gar inte görs på bekostnad av utbildning­en eller den sociala tryggheten.

Riksdagen kommer att debattera försvarsre­dogörelsen i plenum om två veckor den 8 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland