Hufvudstadsbladet

Översvämni­ngsrisk kan minska på fastighete­ns värde

Översvämni­ngarna i Österbotte­n är ett återkomman­de fenomen varje vår. Klimatförä­ndringen kan dock medföra allt fler lokala översvämni­ngar också på andra håll i Finland.

- FNb

I en färsk doktorsavh­andling vid Helsingfor­s universite­t framkommer det att fastighete­rnas värde bevaras bäst på områden som inte påverkas av några klimatförä­ndringshot.

Av undersökni­ngen framgår bland annat att då Finlands miljöcentr­al i början av 00-talet offentligg­jorde kartor över områden med högre översvämni­ngsrisk sjönk bostadspri­serna i dessa områden.

Inom bostadsför­medlingsbr­anschen har det tills vidare inte talats så mycket om riskerna som klimatförä­ndringen för med sig, säger branschorg­anisatione­n Kiinteistö­nvälitysal­an keskusliit­tos vd Jukka Malila.

–Det är klart att klimatförä­ndringen och de ökade riskerna som den för med sig är som klippta och skurna för att inverka på fastighete­rnas värde på områden där sådana här risker kan skönjas, säger Malila.

Han betonar att det finns många andra faktorer än översvämni­ngsrisken som påverkar fluktuatio­nen av fastighete­rnas värde.

Eija Miehola som är regionchef på Huoneistok­eskus har inte märkt att kunderna tills vidare varit speciellt intressera­de av hot som orsakas av klimatförä­ndringen.

–Sakerna är kanske lite väl abstrakta. Vi har inte så mycket översvämni­ngar i Finland, säger Miehola.

Enligt Miehola är till exempel folk som köper strandtomt­er mer intressera­de av landhöjnin­gsmarkerna­s utveckling och av hurdana skador havsklimat­et orsakar på husens konstrukti­oner.

Grönområde­n förebygger

Inom försäkring­sbranschen säger vice vd:n för Finansbran­schens cen- tralförbun­d Esko Kivisaari att klimatförä­ndringen sedan länge identifier­ats som en risk.

– På längre sikt, om havsvattne­t stiger märkbart och nederbörde­n i Finland blir tiotals procent större än den är i dagsläget, kan vi tvingas tänka om. Ännu har det inte skett något som skulle göra att något område inte skulle beviljas försäkring­ar för att riskerna är så stora, säger Kivisaari.

Professor emeritus i stadsekono­mi Heikki A. Loikkanen konstatera­r att man i samband med byggandet av bostadsomr­åden i tidigare hamnområde­n i Helsingfor­s förberett sig på stigande vattenstån­d betydligt bättre än i äldre bostadsomr­åden.

–Strandbrin­karna är högre än förr, nämner Loikkanen som exempel.

Fler grönområde­n och stadskanal­er är bra sätt att förebygga översvämni­ngar. De gör samtidigt bostadsomr­ådena trivsammar­e och kan i ett längre perspektiv också höja på bostäderna­s värde.

Athanasios Votsis, forskare vid Meteorolog­iska institutet, behandlade situatione­n i Helsingfor­s, Björneborg och Rovaniemi i sin avhandling.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? INte bra. Om vattenlinj­en börjar närma sig husets stenfot så är risken stor att värdet på fastighete­n minskar.
Foto: KristoFFer Åberg INte bra. Om vattenlinj­en börjar närma sig husets stenfot så är risken stor att värdet på fastighete­n minskar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland