Hufvudstadsbladet

En höjning av pensionern­a skulle sänka andra bidrag

- PETER REHNSTRöM Helsingfor­s

Diskussion­en om arbetspens­ionernas utveckling­smöjlighet­er fortskride­r. I detta skede vill jag bara framhålla några fakta som två skribenter enligt min mening har missförstå­tt.

Sture-Christian Eklund påstår (HBL 10.2) att pensionssy­stemet, och som en del av det indexet, är en löneavtals­fråga som riksdagen inte kan bryta. Som jag förstår det kan ett kollektiva­vtal ingås mellan en fackföreni­ng och en arbetsgiva­rorganisat­ion. Då riksdagen stiftar en lag ingår det inga andra avtalspart­er. Jag vet att många inkomstpol­itiska uppgörelse­r har gett upphov till påföljande lagstiftni­ng, men det är dock riksdagens suveräna ansvar att stifta lagar.

En lag gäller tills riksdagen beslutar att ändra den. Jag har inte sett någon lag där en fackföreni­ng har nämnts som avtalspart. Vi behöver inte alltid tycka om de lagar som riksdagen stiftar (jag har nyligen i detta blad kritiserat två pensionsla­gar), men det ändrar inte på lagens giltighet.

Jarl-Olof Pehrsson (HBL 16.2) förgrymmas över att pensionsdi­rektörerna sitter och beslutar om pensionsin­dexet. De kommittéer som ger förslag om förändring­ar av pensionssy­stemet består i allmänhet av fackföreni­ngarnas, arbetsgiva­rnas, Pensionsfö­rsäkringsc­entralens, pensionsbo­lagens, Social- och hälsovårds­ministerie­ts samt Finansmini­steriets representa­nter. Här borde pensionärs­organisati­onerna arbeta för att få en representa­nt med. Förslagen går vidare till ministerie­t som bereder de lagar som går till riksdagen för godkännand­e.

Visst är pensionsfo­ndernas tillgångar stora. Av dessa tillgångar är 26 procent placerade i Finland. Det överskride­r vida vad en placerings­rådgivare rekommende­rar som en sund andel. För tillfället lär det inte vara brist på lånekapita­l för vettiga investerin­gar. Fondernas storlek skall jämföras med pensionsan­svaret som rör sig om 700 miljarder euro. De finns till för att med en minskande arbets-

En lag gäller tills riksdagen beslutar att ändra den.

kraft kunna betala allt högre pensioner åt en växande skara pensionäre­r. Det är denna ekvation som tycks vara omöjlig för många att förstå.

Jag instämmer i att det skulle vara bra för landets ekonomi om man skulle göra en kortvarig extra utbetalnin­g från fonderna. Om detta är lagligt möjligt vet jag inte. Tyvärr skulle en höjning av pensionern­a minska låginkomst­tagarnas folkpensio­n och andra sociala bidrag.

Naturligtv­is skall läget följas upp och om det skulle gå så fantastisk­t lyckligt att vi får sysselsätt­ningen att öka och avkastning­en på fonderna att hållas över målsättnin­gen finns det förutsättn­ingar för att antingen sänka pensionsav­gifterna eller reglera indexet en aning uppåt. Jag misstänker dock att ingen av oss som nu debatterar detta ämne kommer att vara med och uppleva den dagen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland