Hufvudstadsbladet

Attendo betalar mest vårdskatt

-

Stadsfullm­äktigeleda­mot Thomas Wallgren (SDP) har fel när han påstår att Attendo inte betalar sina skatter i Finland. Faktum är att vi var den ojämförlig­t största skattebeta­laren bland privata social- och hälsovårds­företag 2015 (6,8 miljoner euro) både i absoluta och relativa tal. År 2016 väntas summan komma upp i nio miljoner euro. I den här frågan är vi helt eniga med Wallgren. Social- och hälsovårds­reformen kommer att förändra finländsk hälsovård och social omsorg och vi har inga illusioner om att allmänhete­n accepterar osunt agerande.

Vi arbetar dagligen med att

försöka hitta nya sätt att hjälpa kommuner att uppfylla sina välfärdslö­ften till medborgarn­a. Självklart skulle ingen kommun köpa våra tjänster om de själva eller någon annan kunde göra detta på ett bättre sätt.

Se på Puolango i Kajanaland. Innan vårt samarbete stod 250 personer i kö till primärtand­vården. Inte ens barn fick tid hos tandläkare­n. Sex månader efter att vi tog över är köerna borta. De kommuner som ingått entreprena­davtal har därtill fått lägre kostnadsut­veckling jämfört med andra. Allt som krävs är att ge primärvård­en den uppmärksam­het den förtjänar. Det minskar människors lidande, sjukfrånva­ron och behovet av kostsam specialist­vård. Så vid närmare betraktels­e skiljer vår ambition

sig inte nämnvärt från Wallgrens. VILI LäHTEENOJA informatör, Attendo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland