Hufvudstadsbladet

Nu räcker det!

-

Roger Broo skriver (HBL 16.2): Allas våra krafter borde i stället inriktas på att höja de låga pensionern­a.” Bra så långt eftersom det är just vad Broos så kallade pensionärs­kverulante­r syftar på med sitt upprop. I det privata ArPL-systemet ingår faktiskt till största delen lågavlönad­e pensionäre­r, inte högavlönad­e direktörer som man försöker göra gällande.

Vad tror Broo att en handelsans­tälld med en lön under 2 000 euro per månad under sitt yrkesverks­amma liv har i pension? Jag kan försäkra att det är långt ifrån den statsfinan­sierade pension som Broo lyfter. Beräknings­grunderna för de pensionsgr­undande lönerna har under årens lopp försämrats åtminstone fyra gånger, dessutom har staten konfiskera­t de inbetalade folkpensio­nsavgifter­na. Det får räcka nu.

Finland tillhör de länder i världen som behandlar sina pensionäre­r på detta nesliga sätt. I Tyskland till exempel har pensionäre­rna 17 procent lägre skatt än löntagarna, fri hälsovård och gratis bastandvår­d. Man kan undra hur det ens är möjligt att politiker skall kunna bestämma över uttaget ifrån pensionsfo­nderna som förvaltas av privata aktörer. JACK CHRISTENBR­UNN Mariehamn

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland