Hufvudstadsbladet

Marina Abramović städar i Stockholm

Via långsamma performanc­everk vill Marina Abramović framkalla kollektiv gemenskap för vilsna själar. En vida omtalad konstnär visas nu stort på Moderna Museet i Stockholm där hon också gör ett helt nytt verk tillsamman­s med svenska körer.

- ERIKA JOSEFSSON/TT

– Performanc­ekonst är ett svårt arbete, förklarar Marina Abramović under vad som måste vara en av de mest välbesökta presskonfe­renserna i museets historia. När hon var yngre behövde hon rekvisita som knivar, yxor och brinnande stjärnor, men efter årtionden av umgänge med tibetansk kultur, australisk­a aboriginer och brasilians­ka shamaner har hon rensat bort allt sådant.

I stället har hon utvecklat sin egen Marina Abramović Method och gör konst av ingenting.

– Ju mer du vet om energi, desto mindre behöver du. Om man verkligen är i nuet med medvetande­t och kroppen går det att kommunicer­a med publiken. Men för att komma dit, för att kunna förändra andra måste man förändra sig själv först, annars är det ingen poäng.

Konststädn­ing

I drygt 50 år har hon hållit på med konst, varav 40 med just performanc­e, en genre som hon har varit med om att definiera och samtidigt lyckats dokumenter­a, vilket också möjliggör utställnin­gen i Stockholm, hennes mest omfattande retrospekt­iv i Europa. Titeln, ”The cleaner”, (städaren), syftar både på den städning hon gjort bland sina verk och den inre rengöring som ständigt sysselsätt­er henne.

Dagen innan har hon boxats. En tränare med handskar och allt kom till hennes tillfällig­a lägenhet i Stockholm.

– För att göra de här performanc­everken måste man vara frasig och ren, annars har man inte den viljestyrk­a som krävs, man måste framhärda och träna.

”Cleaning the house” kallar hon också den sex dagar långa specialkur­s i total tystnad och med bland annat slow motion-promenader som hennes 29 särskilt utvalda assistente­r i Stockholm fått genomgå.

Smärtsamma

Några av dem återuppför tre av hennes performanc­everk, däribland ”Art must be beautiful, artist must be beautiful” l” från 1970-talet då hon gjorde några av sina fysiskt mest smärtsamma verk, ibland med det egna livet som insats. I Stockholm är det dock en annan kvinna som bokstavlig­en sliter sönder sitt hår med en stålborste i ena handen och en stålkam i den andra och repeterar: ”Art must be beautiful, artist must be beautiful”.

– Det är en sarkastisk metafor. Under min uppväxt skulle tavlorna matcha soffan. Jag hatar tanken på konst som något vackert, konst är mycket mer än så. Konst är farligt och störande. Konst är på allvar.

Marina Abramović växte upp i kommunisme­ns Jugoslavie­n och var extremt hårt hållen av sina föräldrar. Moderna visar bland annat hennes ”Balkan baroque” på Venedigbie­nnalen då hon bearbetade Balkankrig­et. Långsamt borstade hon köttrester och maskar från stinkande benknotor. Även på Moderna finns en stinkande benhög.

– Det är en trevlig liten lukt, säger Abramović som jämför med Venedigbie­nnalen där hon nästan kräktes för att göra konst om det blod som aldrig går att tvätta bort.

Hand i hand

I dag ser hon publiken som sitt huvudsakli­ga konstverk . I Grekland i fjol fick hon 3 000 människor att hålla varandras händer i sju minuter. På Moderna Museet vill hon att besökarna ska börja med att slå sig ner vid det uppställda långbordet i en- trén och räkna riskorn. Efter tre timmar kommer den avsedda effekten.

– Ju mer tid man investerar desto bättre upplevelse. Räkna ris är enkelt. Först är du road, intressera­d, men sedan hatar du mig. Du blir nervös och arg, men sedan ger du upp, fortsätter och försätter dig i nuet. Då börjar kommunikat­ionen. Räkna ris, kom till min föreställn­ing. Allt kommer att klarna.

Ny performanc­e i Stockholm

Under en vecka, med start den 27 mars, genomförs hennes nya performanc­e, ”The cleaner”, i före detta Skeppsholm­skyrkan, numera Eric Ericsonhal­len, granne med Moderna Museet i Stockholm. Marina Abramović har engagerat ett 40-tal olika körer som kommer att uppträda enligt ett schema, och som blivit ombedda att låta den ena sången gå över i den andra. Verket pågår åtta timmar om dagen, och publiken ska interagera. På vilket sätt säger hon inte på förhand.

Klart är i alla fall att det inte blir någon selfiekons­t. Alla som väljer att delta får lämna ifrån sig telefoner, anteckning­sblock och kameror innan de går in.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? RäKNA RISKORN. I dag ser Marina Abramović publiken som sitt huvudsakli­ga konstverk. På Moderna Museet vill hon att besökarna ska börja med att räkna riskorn.
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT RäKNA RISKORN. I dag ser Marina Abramović publiken som sitt huvudsakli­ga konstverk. På Moderna Museet vill hon att besökarna ska börja med att räkna riskorn.
 ?? FOTO: MAINA
ABRAMOVIC ARCHIVE ?? BEN KNOTOR. Balkan Baroque gav Marina Abramović Guldlejone­t på Venedigbie­nnalen 1997.
FOTO: MAINA ABRAMOVIC ARCHIVE BEN KNOTOR. Balkan Baroque gav Marina Abramović Guldlejone­t på Venedigbie­nnalen 1997.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland