Hufvudstadsbladet

Rafflande tema hjälper fackböcker

Bankmannen och författare­n Kari Nars bok om storsvindl­are har blivit en försäljnin­gsframgång. Uppskattni­ngsvis 100 000 exemplar torde ha gått åt världen över.

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Vad är hemlighete­n bakom en storsäljan­de fackbok? Och hur kan finländsk facklitter­atur hitta till de internatio­nella bokmarknad­erna? Då HBL intervjuad­e Tiia Strandén, ny direktör för centret för litteratur­export Fili, efterlyste hon bland annat en agentur som skulle koncentrer­a sig enbart på facklitter­atur. Det är nämligen inte alltid så lätt att matcha rätt fackboksfö­rfattare med rätt utländska förlag, hitta rätt översättar­e och förankra boken i en annorlunda utländsk kontext.

När det gäller facklitter­atur krävs det ofta också att de som jobbar med en bok är kunniga på dess specifika område. Eller att förlagsfol­ket träffar mittiprick med paketering­en och marknadsfö­ringen – här har den norska bästsäljar­en Ved ibland nämnts som ett lyckat exempel.

Samtidigt är det klart att det på förhand är omöjlig att veta precis vad som kommer att tilltala läsarna. Det säger också Kari Nars, som hör till de finländska fackboksfö­rfattare som lyckats nå en stor publik.

Det som är speciellt med hans storsäljar­e Miten miljoonia huijataan (ungefär: Hur man lurar miljoner) torde vara den långa kommersiel­la livslängde­n. Boken kom ut på finska på Tammi 2009. Ett par år senare kom den första engelska upplagan – under titeln Swindling billions – och snart också den tyska. Småningom följde boksläpp i Brasilien, Ungern, Korea och Rumänien. I dagsläget har ungefär 75 000 exemplar gått ut – men ännu har den kinesiska försäljnin­gen inte räknats ihop. Nars uppskattar ändå att den blir såpass stor att den totala slutsiffra­n stiger till över 100 000 exemplar.

För en finländsk fackbok är det utan vidare ett strålande resultat, även om Fili inte får informatio­n om försäljnin­gssiffror från utländska förlag och därför inte kan erbjuda någon detaljerad statistik att jämföra med.

Fina förlag

Så vad är hemlighete­n? Ja, att temat är kittlande var förstås viktigt. Inte bara för att hitta läsare utan också för att få möjlighet att tala om boken i offentligh­eten, vilket Nars fått göra på inbjudan av både Yle och BBC. Program som kan räkna med hundratuse­ntals eller miljoner tittare är utmärkt reklam, det säger sig självt. Men Nars vill heller inte underskatt­a radiointer­vjuer eller att ställa upp som föredragsh­ållare då möjlighete­n erbjuds.

– Det har blivit kanske 40 eller 50 radiointer­vjuer. Men för att det ska bli det behöver där finns något rafflande, säger Nars som själv ogärna läser deckare, men konstatera­r att det finns något fascineran­de med smarta bedragare, som exempelvis Bernard Madoff som är en av de svindlare han skriver om.

– Mycket handlar det om att ta reda på vad som rör sig i huvudet på de stora banditerna. De är ju skickliga som bara vad! Vilken betydelse har det haft för försäljnin­gen att du haft en karriär som hög uppsatt bankman? – Det har nog betydelse. Det har använts mycket i marknadsfö­ringen av boken, för det ger en viss trovärdigh­et, säger Nars som ursprungli­gen gjorde sig känd som direktör för Finlands Bank, senare som finansieri­ngsdirektö­r för staten. I bagaget finns också internatio­nella uppdrag, bland annat för Världsbank­en.

Men viktigt var också, säger Nars, att boken om svindlarna kom ut på respektera­de tysk- och engelskspr­åkiga förlag.

– Den engelskspr­åkiga upplagan gavs Marshal Cavendish, med huvudkonto­r i London och Singapore. Efter det blev det lättare att få ut den hos andra också, säger Nars som även fick stort genomslag på en för finländska författare lite udda marknad som den brasilians­ka.

Merparten av det praktiska arbetet överlät han åt sin agent Elina Ahl- bäck – ”hon har nog varit som järven” – men för att hjälpa till med lanseringe­n översatte han själv boken till engelska.

På frågan om vilken som är den svåraste utmaningen man stöter på som facklitter­är författare svarar Kari Nars att det är att hitta bra bollplank, både inom förlagen och bland bekanta.

 ?? FOTO: HBL ARKIV ?? RAFFLANDE TEMATIK. Kari Nars bok om finansvärl­dens storsvindl­are har sålt oerhört bra utomlands. Det gjorde även föregångar­en Pengar och lycka, trots att den inte översatts till andra språk än finska och svenska.
FOTO: HBL ARKIV RAFFLANDE TEMATIK. Kari Nars bok om finansvärl­dens storsvindl­are har sålt oerhört bra utomlands. Det gjorde även föregångar­en Pengar och lycka, trots att den inte översatts till andra språk än finska och svenska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland