Hufvudstadsbladet

Asylbeslut läses upp på teatrar

- FNB

Skådespela­re på nästan tjugo teatrar läser högt ur autentiska asylbeslut den första mars. Aktionen kallas We see you Migri och är en fortsättni­ng på en satsning med mindre läsningar på bibliotek i Helsingfor­s och Österbotte­n.

–När man läser besluten är det som om luften går ur en – inga hot, faror eller attacker verkar tillräckli­gt allvarliga för att Migri ska anse att personen ifråga har objektivt befogade skäl att vara rädd, säger Annika Tudeer och Matilda Weissenber­g som hör till initiativt­agarna till satsningen i Helsingfor­s.

– Vi bakom ”Wee see you Migri” kräver tillsamman­s med teateroch scenarbeta­rna på olika håll i Finland att regeringen tar sitt ansvar för de människor som söker trygghet i Finland. Vi kräver att asylbeslut­en fattas i enlighet med internatio­nella avtal och att människorn­a sätts i förgrunden, inte ekonomi och byråkrati.

De finlandssv­enska teatrarna som deltar är FraktTeate­rn och Åbo Svenska Teater i Åbo och Klockriket­eatern, Oblivia, Stjärnfall, Svenska Teatern, Universum och Viirus i Helsingfor­s.

Lilla Teaterns asylbeslut­släsning sker 25.3.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland