Hufvudstadsbladet

Seniorer i Esbo får gratis halkskydd

65 år fyllda seniorer i Esbo kan med start i morgon lösa ut ett par halkskydd på stadens servicecen­traler. Lagret är begränsat och räcker inte till alla.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Det är viktigt att seniorer inte isolerar sig hemma trots att väglaget är halt just nu. Därför har äldrerådet i Esbo föreslagit att staden ska dela ut gratis halkskydd till stadsbor över 65 år. Förslaget blir verklighet i dessa dagar, då social- och hälsovårds­nämnden har godkänt det och man har skaffat ett större parti halkskydd i två olika modeller.

– Det är ett politiskt beslut, fattat i valtider. Förslaget har gått igenom en väldigt snabb beredning och vi har inte en aning om hur stor efterfråga­n är. Men vi börjar dela ut halkskydd på onsdag eller senast på torsdag på servicecen­tralerna och hoppas att det inte ska uppstå någon rusning, säger serviceche­f Leena Westerlund.

Den främsta tanken bakom kampanjen är att äldre ska fästa uppmärksam­het vid sin egen säkerhet och skaffa något slags halkskydd, så att de kan röra sig utomhus oberoende av väder.

– Många av våra 38 000 seniorer som fyllt 65 har redan skaffat egna halkskydd eller dubbskor och det är bra. Med den här gesten vill vi ak- tivera också dem som ännu saknar halkskydd, säger Westerlund.

Fortsätter i höst

Staden har skaffat ett par tusen halkskydd i två olika modeller och i olika storlekar. Den ena modellen täcker hela sulan och fästs vid tå och häl. Den andra modellen täcker endast klacken och fästs vid hälen. Dessa delas ut nu under månadsskif­tet februari-mars så länge lagret räcker.

Kampanjen får en fortsättni­ng på hösten, då personalen vid social- och hälsovårds­sektorn har bildat sig en bättre uppfattnin­g om stadsborna­s önskemål och behov.

När seniorerna anländer till utdelnings­platserna får de först fylla i en blankett med namn, födelseår och bostadsomr­åde samt halkskydde­ts modell och storlek. Man får prova de olika modellerna innan man väljer. Halkskydde­n är gratis.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? UT OCH MOTIONERA. Tanken bakom halkskydde­n är att seniorerna inte ska isolera sig hemma även om väglaget är dåligt.
FOTO: MOSTPHOTOS UT OCH MOTIONERA. Tanken bakom halkskydde­n är att seniorerna inte ska isolera sig hemma även om väglaget är dåligt.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? STADIG På FOT. Esbo stad har skaffat halkskydd av två olika modeller och i flera storlekar. Seniorerna får prova vilka som passar dem bäst innan de väljer ett par.
FOTO: MOSTPHOTOS STADIG På FOT. Esbo stad har skaffat halkskydd av två olika modeller och i flera storlekar. Seniorerna får prova vilka som passar dem bäst innan de väljer ett par.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland