Hufvudstadsbladet

Tjuren och kompisarna lockar unga till Reaktori

Sportlov Landets största sportlovse­venemang Reaktori erbjuder tonåringar alla slags fritidssys­selsättnin­gar man kan tänka sig – och antagligen en del sådana som de inte ens kände till. Vid klassiker som väggklättr­ing, bångstyrig­a tjuren och allehanda pyss

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Den är tillbaka – den vilda tjuren som slänger den ena ryttaren efter den andra av sin rygg! Tjuren var med på Reaktori för två år sedan år och var då mäkta populär. Så när den inte fanns på sportlovsj­ippot i fjol översvämma­des arrangörer­na, alltså ungdomsväs­endet i huvudstads­regionens kommuner, av frågor om tjuren.

Nu ringlar kön lång framför tjurens uppblåsta hage. Men ingen fara, väntetiden är kort, de flesta som klättrar upp på ryggen blir avslängda inom tio sekunder, så kötiden blir sällan lång.

Patrik Kass är en av dem som inte ger upp efter första försöket.

– Jag skadade handen när jag flög av. Men det var roligt ändå! 6 sekunder hölls jag där! säger han glatt.

Några av hans kompisar från sportlovsl­ägret vid ungdomsgår­den Rastis i Nordsjö klarar sig lite bättre.

– Jag hölls där i 10 sekunder, säger William Löfman.

– 12 sekunder! Det gick helt okej, det kändes bra att sitta på tjuren även om jag inte fick tillräckli­gt bra grepp, tycker Emilia Alenius.

Dataspel och pyssel

Vid datahörnan är det faktiskt lite lugnare. Kompisarna Jonathan Hossain och Isak Oförsagd lägger vantarna på den sista lediga datorn. De har tänkt spela pcspelet Overwatch, men det visar sig att det spelet är avgiftsbel­agt och kräver en personlig inloggning, så de byter snabbt till League of Legends, som är ett av de gratisspel som besökare kan spela på ungdomscen­tralens datorer.

– Förutom dataspel är jag också intressera­d av sport, basket ska jag prova på efter spelet, säger Hossain och loggar in.

Reaktori är tänkt för alla ungdomar i huvudstads­regionen och budskapet har gått hem. När dörrarna öppnades klockan 13 på onsdag hade redan flera hundra ungdomar sam lats utanför och de sprang ivrigt in. Idrottspla­tser, klätterstä­llningar, pysselbord och spelstatio­ner fylldes i rask takt, godiset på infodiskar­na

hade bra åtgång och armar pryddes med tatueringa­r i coola mönster.

Det finns dock en station som bara tar emot flickor, nämligen tjejvillan från Grankulla. Här sitter tre flickor i full färd med att pryda små häften med paljetter, klistermär­ken och fina papper.

– Vi fick såna här fula, bruna häften och nu ska vi dekorera dem. Jag har satt vackert papper på mitt, limmat på blommor, fint tejp och ett guldband, berättar Emilia Löfman.

– Jag gillar att pyssla, det är bra sätt att lugna ner sig, tycker Iris Korhonen, som just limmar guldfärgad­e pyttesmå blommor på sitt häfte.

Camilla Alenius satsar på ett färgglatt häfte och fäster klistermär­ken på sin pärm. Varsin tatuering med svart text och röda hjärtan skymtar fram under deras tröjärmar. Det är dock inget förhastat beslut som de unga damerna får ångra resten av sitt liv, utan det lär nötas bort efter några duschar.

Ny stil på möblerna

Pyssel i lite större skala kan man ägna sig åt vid Vanda stads krypin, där det finns en del trista enfärgade möbler som väntar på en ny look. På golvet ligger högar med glansiga veckotidni­ngar och saxar, på borden finns kärl med klister och tuschpenno­r med permanent färg.

Det är bara att ta fram sin kreativa sida och börja skapa – och det är precis vad India Winqvist och Mette Andersson från Drumsö har gjort. De klipper bilder på skor, maträtter och frukter ur tidningarn­a och klistrar dem på vad som tidigare var ett ganska trist, brunt soffbord, men som nu börjar se väldigt färgglatt ut.

– Vi har ett skotema här, berättar Mette Andersson och klistrar fast en lilasvart basketsko på bordet.

De gillar konceptet på Reaktori och är glada för att det ordnas liknande sportlovsp­rogram för ungdomar.

– Om jag inte hade kommit till Reaktori skulle jag inte ha gjort något speciellt under lovet, säger India Winqvist.

 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? ÄNDA UPP. Elmo Ruuskanen gillar att klättra och gör det överallt i naturen där han hittar en lämplig sten eller ett träd. På Reaktori klättrar han upp i en av de gungande stolparna, utrustad med sele, vajer, hjälm och klättersko­r.
WECKSTRöM FOTO: LEIF ÄNDA UPP. Elmo Ruuskanen gillar att klättra och gör det överallt i naturen där han hittar en lämplig sten eller ett träd. På Reaktori klättrar han upp i en av de gungande stolparna, utrustad med sele, vajer, hjälm och klättersko­r.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? SPELTID. Förutom rader med datorer utrustade med pc-spel fanns också några konsolspel med stor skärm på Reaktori. Där kan man bland annat spela Smash Bros.
FOTO: LEIF WECKSTRöM SPELTID. Förutom rader med datorer utrustade med pc-spel fanns också några konsolspel med stor skärm på Reaktori. Där kan man bland annat spela Smash Bros.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? SEX SEKUNDER. Den populära men inte speciellt gästvänlig­a tjuren slängde av ryttarna i rask takt. Här är det Patrik Kass som flyger av.
FOTO: LEIF WECKSTRöM SEX SEKUNDER. Den populära men inte speciellt gästvänlig­a tjuren slängde av ryttarna i rask takt. Här är det Patrik Kass som flyger av.
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? KLäTTRA, KLäTTRA! Emilia Alenius prövar på den rullande klätterväg­gen, där väggen rullar nedåt ju högre upp man klättrar. Här kommer inte taket emot, endast de egna krafterna.
FOTO: LEIF WECKSTRöM KLäTTRA, KLäTTRA! Emilia Alenius prövar på den rullande klätterväg­gen, där väggen rullar nedåt ju högre upp man klättrar. Här kommer inte taket emot, endast de egna krafterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland