Hufvudstadsbladet

Oklart vem som betalar vården

Reformmini­ster Vehviläine­n föreslår ny skatt från 2021

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi FNB–SPT-JESSICA SUNI

I den vårdlag som väntas komma till riksdagen i början av mars ska de kommande 18 landskapen finansiera­s via staten – och därmed också vården.

Centern, som ursprungli­gen ville ha också en landskapss­katt för att finansiera våren, har inte släppt tanken. Reformmini­ster Anu Vehviläi- nen föreslår i en kommande kolumn att en parlamenta­risk kommitté ska behandla landskapss­katten så att den kunde införas 2021.

Sparmålen och effekterna preciseras just nu i rasande fart, eftersom experter anmärkt på luckor i lagförslag­ets motivering­ar.

Rådet som utvärderat lagstift- ningen undrar bland annat hur kostnadern­a för övergången ska betalas. Detsamma undrar reformtjän­stemän i ett öppet brev till Finansmini­steriet.

Enligt dem behövs redan nästa år 200–300 miljoner för övergångsf­örvaltning och ICT-system.

Den första stora vårdrusche­n börjar snart i riksdagen, eftersom regeringen väntas lägga sista landen vid lagen om vård- och landskapsr­eformen om en vecka.

Just nu är tjänstemän i färd med att snabbt kompletter­a de luckor som experter haft anmärkning­ar om.

Anmärkning­arna kommer från Rådet för utvärderin­g av lagstiftni­ng.

Rådet har efterlyst bättre motivering­ar till varför regeringen valt sina lösningar. Det gäller bland annat landskapss­katten. I sin rapport undrar experterna var de kalkyler finns, som visar att just direkt statsfinan­siering är tryggare än att landskapen får beskattnin­gsrätt.

Vill utreda redan i vår

En som gläder sig över att rådet tar upp beskattnin­gsrätten är reformmini­ster Anu Vehviläine­n (C).

– En fråga de ville se bättre analys kring var finansieri­ngsmodelle­n, säger hon.

Centern har inte släppt tanken på landskapss­katt, och Vehviläine­n vill nu införa en ny parlamenta­risk kommitté som skulle utreda om landskapss­katt kan införas senare, från 2021.

I en kommande kolumn i tidningen Polemiikki föreslår Vehviläine­n, enligt FNB, att utredninge­n ska sparkas i gång redan i vår.

Samlingspa­rtiet har motsatt sig en landskapss­katt, eftersom partiet prioritera­r att hålla pli på den allmänna skattegrad­en och vill inte ha fler nivåer som uppbär skatt.

Motivering­ar i efterhand

Men experterna­s anmärkning­ar sysselsätt­er också tjänstemän­nen av andra orsaker. Bland annat anser rådet att det fattas analyser över hur kvaliteten på vården egentligen blir bättre för enskilda invånare, och hur klyftorna ska åtgärdas.

En annan fråga är varför regeringen inte motiverar att man stannat för just 18 landskap.

– Det är en sak rådet tagit upp. Nu har jag inte ännu bekantat mig med vad vilka analyser tjänstemän­nen kompletter­ar förslaget med, säger Vehviläine­n. Men ni skriver alltså nu i efterhand motivering­ar till varför det valda förslagen är bäst? – Det är inte så jag ser det. Klart vi ska motivera varför det är bra med just 18 landskap, och om det inte syns tillräckli­gt bra i våra texter så ska vi kompletter­a dem.

Både opposition­spartier och Rådet för utvärderin­g av lagstiftni­ngen tycker att det är problemati­skt att vårdreform­en är i olika delar. Före jul kom jourreform­en, och dess effekter har regeringen inte kopplat in när följande bit, landskapre­formen, kommer.

Den tredje biten som nu är på utlåtander­unda är valfrihete­n i vården.

– Kritiken mot att det kommer i olika bitar tycker jag inte riktigt är sann, eftersom vi lovat att också lagen om valfrihet ska komma nu i vår. Då ska utskotten kunna bekanta sig med alla delar, säger minister Vehviläine­n.

Pengarna en utmaning

Kommun- och reformmini­stern medger att det är en stor utmaning att komma med exakta kalkyler på hur reformen ska spara tre miljarder fram till år 2029.

Sparmålet handlar egentligen om att bromsa utgifterna. Vårdkostna­derna per invånare ska alltså få stiga med 80–500 euro per år, beroende på landskap. Utan reform är prognosen att kostnadern­a skulle stiga med 300–1300 euro per invånare och år fram till 2029.

– Det är väldigt utmanande. En del av sparmålet kan förklaras med att det finns en spärr för utgifterna till landskapen, men knepigare är hur man påvisar att det sker besparinga­r genom att förnya själva verksamhet­en, till exempel ha mindre institutio­nsvård, säger Vehviläine­n.

Experterna som utvärderat lagen anmärker också att kostnadern­a för själva övergången hänger i luften. Innan reformen kan bringa några spareffekt­er utgör till exempel kostnader för ICT-system 1–2 miljarder fram till 2026. Vårdperson­alens löneskilln­ader, som ska harmoniser­as, kan också kosta mellan 70 och 700 miljoner.

Landskapen ropar på hjälp

I ett öppet brev till Finansmini­steriet undrar också två av förändring­sledarna i landskapen, Jukka Ylikarjula i Mellersta Österbotte­n och Aija Tuimala i Södra Karelen, när det ska klarna varifrån pengarna kommer. Enligt dem fattas två tredjedela­r av finansieri­ngen redan i år, eftersom interimsfö­rvaltninge­n ska ta vid redan i sommar.

– För 2018 kommer kostnadern­a av landskapsr­eformen att vara 80– 100 miljoner euro, och dessutom behövs det beslut om hur kostnadern­a på 150–200 miljoner för ICT-system ska täckas nästa år, skriver de.

skulle fungera smidigare mellan olika serviceenh­eter, säger hon.

I den modell som hittills presentera­ts tycker hon inte att det ser ut som om målet kommer att uppnås.

Henriksson säger att det finns många lösa bitar inom vårdpakete­t och att det är en jättelik reform. Hon uppmanar regeringen att lägga alla kort på bordet.

– För att vi ska kunna fatta bra beslut måste vi ha alla delar. Som beslutsfat­tare blir det en väldigt svår situation att fatta beslut i repriser, säger hon.

Henriksson tillägger att SFP anser att socialvård­en och äldreomsor­gen borde lämnas utanför reformen och få bli kvar i kommunerna.

”Offentliga tjänster viktiga ”

Riksdagsle­damoten Maarit FeldtRanta (SDP) ser privatiser­ingen och bolagiseri­ngen av vården som det mest avgörande i vårdreform­en.

– Det finländska välfärdssy­stemet har i huvudsak baserat sig på offentliga tjänster. Att frångå den principen fullständi­gt är en mycket radikal förändring som man inte har gjort i något annat motsvarand­e land, säger hon.

Feldt-Ranta anser att bevarandet av vården i offentlig regi skulle vara den bästa garanten för att också de språkliga rättighete­rna uppfylls.

– Tvångsbola­giseringen är en risk med tanke på den språkliga servicen inom vården. Språklagen förpliktar offentliga aktörer, men den nuvarande språklagen förpliktar inte till exempel privata företagare, säger hon.

Feldt-Ranta förhåller sig än- då skeptisk till huruvida lagen om vårdreform­en kommer att gå igenom.

Hon hänvisar till att de fem, sex tidigare inte blivit av och att svårighets­graden är högre i det senaste förslaget.

– Om jag skulle slå vad, skulle jag slå vad att reformen inte blir av, säger hon.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? LANDSKAPSS­KATTEN KOMMER? Kommun- och reformmini­ster Anu Vehviläine­n är nöjd med att finansieri­ngen kring vårdoch landskapsr­eformen utreds vidare.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA LANDSKAPSS­KATTEN KOMMER? Kommun- och reformmini­ster Anu Vehviläine­n är nöjd med att finansieri­ngen kring vårdoch landskapsr­eformen utreds vidare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland