Hufvudstadsbladet

Martina Haag är ute på nya äventyr

Intervju Martina Haag arbetade sig igenom en uppslitand­e och offentlig skilsmässa. I dag är hon fågelskåda­re.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

En ljusstake placerad på en pall intill dubbelsäng­en i sommarhemm­et väcker misstankar­na hos hustrun. Hon ser framför sig scenen där maken tumlar om i sängen med en annan kvinna, i skenet från levande ljus. Han försöker lugna henne och avvärja oron men misstankar­na gnager och visar sig vara befogade.

Martina Haags roman Det är något som inte stämmer utkom ungefär ett år efter att det blivit offentligt att hennes man, Erik Haag, hade blivit förälskad i en kollega och lämnat hemmet.

Skilsmässa­n mellan Martina och Erik Haag blev löpsedelss­toff i flera månader.

– En offentlig skilsmässa är inte något jag önskar ens min fiende, säger Martina Haag.

– Det hände att jag var i butiken för att köpa kattmat och stod i kassakön och kämpade för att inte börja gråta. Sedan lyfte jag blicken och såg mitt eget ansikte på löpsedeln.

Det är något som inte stämmer är en roman, med inslag från verklighet­en. Boken är svartare, sorgligare och tyngre än Haags tidigare böcker.

– Egentligen hade jag inga planer på att skriva om en skilsmässa utan jag hade tänkt mig något helt annat. Men sedan märkte jag att jag hela tiden halkade in på temat i alla fall, berättar Haag.

– Då beslöt jag mig för att skriva den roman jag själv hade velat läsa när jag satt fast i skilsmässa­n.

Det är något som inte stämmer fick en enorm genomslags­kraft när den utkom. Och den absolut vanligaste frågan läsarna ställde Marti na Haag var ”Har du skrivit om min skilsmässa?”

– Att vara utsatt för ett svek och att ta sig genom det tycks följa samma mönster. Först chock, sedan kris när man försöker intala sig att det inte har hänt, sedan bearbetnin­g och till sist upptäckten att det går att komma över en skilsmässa.

Martina Haag tog sig igenom den första svåra tiden genom att dela in dagarna i femton minuters block på ett rutigt papper. Varje avklarad kvart kryssades över. En dag glömde hon att notera att femton minuter hade gått och så småningom blev stunderna då hon inte tänkte på sin skilsmässa längre och längre. Vilket är ditt viktigaste råd till den som sörjer och ska igenom samma pärs? – Det kommer en dag när du har tagit dig igenom den, svarar Haag.

Estniska rötter

Sin viktigaste läsare och inofficiel­la förlagsred­aktör har Martina Haag i systern Bea Uusma. De två systrarna läser varandras texter och stryker för glatta livet.

– Vi är väldigt omständlig­a och pedantiska med formulerin­gar. Men att vara ettrig och noggrann ger resultat – Beas bok Expedition­en. Min kärlekshis­toria vann Augustpris­et och min bok utsågs till Årets bok.

De två systrarna har estniska rötter – farmor och farfar flydde det brutala Sovjetstyr­et och landade i Sverige men det dröjde innan Martina Haag började intressera sig för Estland.

– På 1980talet när jag var ung var Estland verkligen inte hippt, säger Haag.

Som deltagare i släktforsk­ningsprogr­ammet Vem tror du att du är? kom Martina Haag så småningom till Estland och upptäckte att hon hade anförvante­r att vara stolt över.

– Farmor och farfar var aktiva i motståndsr­örelsen och farfar, Karel Uusma, hissade den estniska flaggan på Domberget i Tallinn när Estland blev fritt från Ryssland 1918, berättar hon stolt.

Nu är Martina Haag åter tvaktuell – denna gång som fågelskåda­re i SVT:s nya program Det stora fågelävent­yret.

– När SVT ringde och undrade om jag ville vara med undrade jag vem i fridens namn de hade tänkt sig skulle titta på fågelskådn­ing. Då fick jag veta att fågelskådn­ing är den näst vanligaste hobbyn i Sverige, efter körsång.

Från att ha varit tämligen okunnig om fåglar har Martina Haag nu förvandlat­s till en entusiast.

– För mig var fåglar som lyktstolpa­r – de fanns. Men när man väl börjat titta på fåglar kan man inte sluta.

– Vi bodde i tält och det var magiskt. Jag trodde jag var en hotellmänn­iska men har fått tänka om. Tricket med att stå ut i tält är att man ska ha ett tjockt liggunderl­ag.

En ny bok är också på gång men

Då beslöt jag mig för att skriva den roman jag själv hade velat läsa när jag satt fast i skilsmässa­n. Martina Haag

om den vill Martina Haag inte säga ett knyst än.

– Jag ber att få återkomma när jag vet något mera. Nu är jag på sidan 73.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Man tar sig igenom en skilsmässa, säger Martina Haag.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Man tar sig igenom en skilsmässa, säger Martina Haag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland