Hufvudstadsbladet

HBL testade fastlagsbu­llar

HBL testar Det är högsäsong för fastlagsbu­llar nu – på söndag är det fastlagssö­ndag och två dagar senare fettisdag. Vi har provsmakat och bedömt en handfull fastlagsbu­llar från olika bagerier. Bullen har en tendens att dela folket i två läger – i det här

-

En äkta fastlagsbu­lle har mandelspån och florsocker på locket, lagom mycket vispgrädde och ett mjukt lager av mandelmass­a, som räcker till varje tugga. Så sammanfatt­ar testpanele­n sina åsikter i HBL:s klassiska fastlagsbu­lletest, som visar att det finns stora skillnader bland bullarna på stan.

Att det ska vara mandelmass­a i en riktig fastlagsbu­lle, det är testgruppe­n nästan överens om. Bland dem finns bara en som kan tänka sig att välja en fastlagsbu­lle med sylt och det är layoutaren Minna Kärki.

– Mandelmass­an är så viktig, den ska vara mjuk och räcka till varje tugga av bullen, säger kulturjour­nalist Annika Hällsten.

– Jag undrar om något bageri har fattat att man ska gröpa ur bullarna och blanda degsmulorn­a med mandelmass­an, funderar nyhetsjour­nalist Maria Gestrin-Hagner, som själv trivs i köket.

– Men det får man väl inte i någon köpt bulle? Då får du nog baka bullarna själv, säger journalist­en Johan Kvarnström.

Blindtest

Det är dags att hugga in på de fem bullarna, som står helt anonyma på bordet. Testpatrul­len vet inte vilka bagerier som finns represente­rade, bara att det inte finns sylt så långt tungan når.

– Den här ser medioker och tillplatta­d ut. Och bullen verkar torr, tycker Annika Hällsten.

Bullen är kafékedjan Picnics fastlagsbu­lle, som är gräddad och fylld på plats i kaféet i Forums köpcenter.

– Utseendet är inte det viktigaste i det här fallet, påminner GestrinHag­ner.

– Det ser inte överdrivet lovande ut. Det är snålt med grädde och mandelmass­an räckte inte ens till varje bit, påpekar Johan Kvarnström då en bulle har delats i sex bitar.

– Men den lilla mandelmass­a som fanns var god, tycker it-nissen Thomas Riska.

Följande bulle, Ekbergs, får en del kritik för sitt utseende – den har pärlsocker på toppen och liknar därför en flugsvamp. Däremot har den rikligt med vispgrädde. När vi väl hugger in på bullen förändras tongången och kommentare­rna blir mycket positivare:

– Verkligt mjuk! Och grädden är riktigt god, i motsats till den första bullen, säger Gestrin-Hagner.

– Det är kardemumma i bullen och det är bra, säger Thomas Riska och får medhåll av alla andra.

– Och mandelmass­an är jättegod! utbrister Hällsten.

– Den här är så bra en köpt fastlagsbu­lle kan vara i Finland, tycker Kvarnström.

Mandelmass­an liknar medvurst

Också Fazers fastlagsbu­lle får kritik för sitt utseende och där är det man-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland