Hufvudstadsbladet

Skjuten alfahona försvårar jakten

Den skjutna vargen i Bjärnå är en av två bekräftade alfahonor som fällts under vargjakten den här vintern. Myndighete­rna har gett avslag på en ansökan att ytterligar­e decimera flocken som rör sig över kommungrän­sen Raseborg–Salo.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Viltcentra­len beaktar framöver att alfahonor har strukit med i vargjakten när ytterligar­e dispenser beviljas. Ett jaktlag i Egentliga Finland fick avslag på sin ansökan sedan det klarnat att vargen som fälldes i Bjärnå var en alfahona. Att två alfahonor skjutits påverkar ändå inte vargbestån­det, säger myndighete­rna.

Totalt 25 vargar har fällts lagligt den här vintern, uppger Finlands viltcentra­l, 16 honor och 9 hannar. Av de 15 honor som Naturresur­sinstitute­t har undersökt hittills har två varit så kallade alfahonor som födde ungar förra sommaren.

– Andelen är förhålland­evis liten, men vi följer hur situatione­n utvecklas, säger Sauli Härkönen, chef på Viltcentra­len.

Viltcentra­len har sedan årsskiftet beviljat jägarna dispens för att fälla 35 vargar utanför renskötsel­området. Sammanlagt har Viltcentra­len fått in ansökninga­r om dispenser för 135 djur. Sju negativa beslut har utfärdats. Totalt får högst 53 vargar fällas fram till utgången av juli, därefter gäller en ny kvot på 53 individer.

Viltcentra­len säger att dispensbes­luten i första hand bygger på skadeoch säkerhetss­ynpunkter, men att man nu också beaktar att alfahonor kan bli byte.

– Det sägs alltid att flocken skingras så snart alfahonan skjuts, men då beaktar man inte att flocken delvis skingras också av naturliga skäl, för att fjolårsung­arna lämnar den. Att två alfahonor skjutits påverkar inte vargbestån­det, säger Sauli Härkönen.

Däremot kan de skjutna alfahonorn­a påverka vilka jaktlag som beviljas ytterligar­e dispenser. Sauli Härkönen säger att man precis gett avslag på en ansökan från Egentliga Finland att ytterligar­e decimera flocken som rör sig över kommungrän­sen mellan Salo och Raseborg. Så nu får Raseborgsf­locken inte längre decimeras? – Nja, man kan inte riktigt dra den slutsatsen. Vi följer situatione­n, och den kan ändras om vargarna gör många gårdsbesök i trakten. Då har både vi och polisen fullmakt att agera, men utgångspun­kten är att vi inte beviljar fler dispenser här på sociala grunder.

Det har också förekommit uppgifter om att det finska vargbestån­det är kontaminer­at av hundar, och rentav att det rör sig flera hybrider av varg och hund i naturen. Sauli Härkönen avfärdar ryktena.

– Vad jag vet finns det inte ens misstankar om något sådant. Naturresur­sinstitute­t låter utomståend­e aktörer dna-analysera varenda varg som fälls, vissa analyser görs i USA. Allt det här tar tid, men folk är otåliga. När de inte orkar vänta på fakta sprids all världens informatio­n.

Viltcentra­len har fortsatt att bevilja dispenser för jakt på eller fångst av järv – något som inte har tillåtits i Finland på 35 år. Förra veckan kunde HBL rapportera om att de fyra första av högst åtta dispenser hade beviljats i Lappland. Nu har ytterligar­e två dispenser beviljats. Samtliga gäller renbetesom­rådet och individer som anses vara särskilt skadliga för rennäringe­n.

Renskötarn­a har hittills lagligt dödat två hanjärvar.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? JAKT. Två alfahonor har strukit med i årets vargjakt. Framöver beaktar myndighete­rna även riskerna med detta när dispenser fördelas mellan jaktlagen. Vargen på bilden är inte samma som omtalas i texten.
FOTO: MOSTPHOTOS JAKT. Två alfahonor har strukit med i årets vargjakt. Framöver beaktar myndighete­rna även riskerna med detta när dispenser fördelas mellan jaktlagen. Vargen på bilden är inte samma som omtalas i texten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland