Hufvudstadsbladet

Finlandssv­ensk oro för valfrihet och bolagiseri­ng

Maarit Feldt-Ranta (SDP) tippar att lagen om vårdreform­en kollapsar på vägen.

-

Folktingss­ekreterare­n Markus Österlund har inte alltför stora förväntnin­gar på den nya lagen som presentera­s för statsrådet om en vecka.

– En fråga som kommer att komma upp på nytt är jourförord­ningen, den är en del av den här stora helheten, men den kommer antagligen att se ut precis som förut, säger han.

Förslaget om valfrihet, en annan stor fråga som berör svensksprå­kiga, har också redan getts så det blir knappast några större överraskni­ngar där heller.

Folktinget har i flera varv lyft upp det som tidigare kallades för de språkliga minoritets­nämnderna, numera påverkanso­rgan. Tanken är att det ska finnas ett påverkanso­rgan som jobbar för språkliga frågor i landskapen.

– Vi har fört fram tidigare att påverkanso­rganet borde vara en nämnd som har reell makt att vara med och påverka. I de utkast vi har sett hittills har det inte varit på det viset, säger Markus Österlund.

En annan fråga som ännu är öppen är organiseri­ngen av den finlandssv­enska socialvård­en. Österlund undrar vilka strukturer den nya lagen ger som möjliggör en bra organiseri­ng för vård av grupper med specialbeh­ov. Han frågar sig också hur det kommer att gå med Kårkulla.

– I de versioner vi har sett tidigare så har det enbart stått att det ska ske genom samarbete mellan landskapen, att landskapen själva får ingå avtal och vid behov kan tillsätta gemensamma organ.

I den planerade modellen ska landskapen, som ansvarar för vården, inte ha beskattnin­gsrätt. Österlund tycker att det är lite intressant att se hur man har tänkt lösa den här situatione­n.

– Vilket demokratis­kt inflytande har man i vårdfrågor då man kommer att rösta fram ett landskapsf­ullmäktige som ska ha ansvar för vårdfrågor men som inte kommer att ha ansvar för den ekonomiska biten?

SFP uppmanar regeringen att lägga ut korten

SFP:s partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson säger att det ser ut som om det bara blir mera frågor hela tiden och färre svar:

– Vad kommer regeringen att fatta för beslut om valfrihete­n? Hurudan valfrihet har man tänkt sig? Hur ska finansieri­ngsbiten se ut? Vad kommer man att ha för åsikt om landskapen­s beskattnin­gsrätt?

Hon hade hoppats på att man utgått från patientper­spektivet och betraktat människan som en helhet.

– Ursprungli­gen var man ute efter att människor lättare skulle få tid till primärvård­en och att det

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? KNAPPAST äNDRINGAR. Jourfördni­ngen kommer att se ut precis som förut, tror folktingss­ekreterare­n Markus Österlund.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA KNAPPAST äNDRINGAR. Jourfördni­ngen kommer att se ut precis som förut, tror folktingss­ekreterare­n Markus Österlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland