Hufvudstadsbladet

Samkönade äktenskap minskar självmords­försök

I takt med att samkönade äktenskap har tillåtits i amerikansk­a delstater har antalet självmords­försök minskat bland high school-studenter – speciellt bland homooch bisexuella ungdomar.

- FNB–ERIKA NEKHAM/TT

Det kan handla om hela 134 000 färre självmords­försök per år, enligt en uppskattni­ng från forskarna som hittat sambandet.

–Det vi kan lära oss av den här studien är att symbolvärd­et av sådana här saker som lagstiftni­ng är kanske bra mycket större än vad man tänker i vardagen, säger Carina Hellgren, docent i hälsopsyko­logi vid Karolinska Institutet, i dag verksam vid svenska Universite­ts- och högskolerå­det, om studien.

Efter oavsiktlig­a olyckor är självmord den allra vanligaste dödsorsake­n hos unga amerikaner i åldrarna 15 till 24 år. Både antalet fullbordad­e självmord och självmords­försök har skjutit i höjden de senaste åren och särskilt utsatta är homo- och bisexuella ungdomar. I en ny studie, publicerad i tidskrifte­n Jama Pediatrics, framgår att 29 procent av landets homo- och bisexuella high schoolstud­enter (motsvarand­e gymnasiest­udenter) har genomfört minst ett självmords­försök det senaste året, jämfört med sex procent hos de heterosexu­ella.

Massachuse­tts först

Men författarn­a till studien har också hittat något som ser ut att ha haft en minskande inverkan på antalet självmords­försök – nämligen legaliseri­ngen av samkönade äktenskap.

Forskarna vid Johns Hopkins University har undersökt 32 delstater som tillåtit samkönade äktenskap mellan år 2004 – då Massachuse­tts som första delstat gjorde det lagligt – och 2015, då landets högsta domstol beslutade att ge samkönade samma rätt som heterosexu­ella att gifta sig i alla 50 delstater. Man tittade dels på hur antalet självmords­försök förändrats inom de 32 delstatern­a före jämfört med efter legaliseri­ngen, dels jämförde man olika stater, däribland ytterligar­e 15 som valt att inte tillåta samkönade äktenskap.

Känner sig tillåten

Det forskarna då kunde se var att antalet självmords­försök bland high school-ungdomar minskade med i snitt sju procent efter att en delstat legalisera­t samkönade äktenskap. När man bara tittade på de studenter som identifier­ade sig som homoeller bisexuella blev minskninge­n ännu tydligare – 14 procent. Effekten kvarstod två år efter legaliseri­ngen.

Ett problem med studien är att forskarna inte kan förklara varför, utan bara att, förändring­en sker. Men Carina Hellgren, som i många år forskat kring frågor som mångfald, sexuell inkluderin­g och olika gruppers villkor i samhället, tror att det kan handla om att ungdomarna känner ett ökat hopp.

– Jag kan tänka mig att man uppfattar sig som tillåten. Att man får finnas och det på samma sätt som majoritets­befolkning­en. Jag tolkar det som att man blir tryggare, får större förhoppnin­gar om sin framtid och känner att man ska kunna genomföra sina drömmar, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland