Hufvudstadsbladet

Alla får tillgång till nya digitala Studentbla­det

105 år och en dag. Så länge kom Nordens äldsta studenttid­ning – Studentbla­det – ut i pappersfor­mat. Från och med nu ges tidningen ut digitalt, gratis och till en mycket bredare målgrupp.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

Studentbla­det ges ut av Svenska studerande­s intressefö­rening SSI och har hittills trillat ner i postlådan hos de studerande vars studentkår hör till SSI. Men från och med nu blir tidningen tillgängli­g för alla, oberoende av studentkår. Det ambitiösa målet är att nå alla de 17 000 svensksprå­kiga studerande­na i Finland.

– Vi funderade på att skapa en betalmur och bara ge ut tidningen till SSI:s medlemmar men sådana omgärdade strukturer är total galenskap på nätet, speciellt när målgruppen är så liten som ankdammen. Att dela upp den redan pyttelilla målgruppen i ännu mindre målgrupper hade varit helt huvudlöst, säger Reidar Wasenius, långvarig styrelseor­dförande för SSI på 90talet och projektled­are för Studentbla­dets digitalise­ring,

Från och med nu är tidningen alltså gratis och riktar sig till alla svensksprå­kiga studerande i Finland. Tidningen utkommer i första hand på sajten studentbla­det.fi men den kommer att vara mycket aktiv på sociala medier, bland annat på Instagram och Facebook. Målet är att återinföra Studentbla­dets funktion som diskussion­splattform för studerande i hela Svenskfinl­and.

Nya poster på redaktione­n

För att matcha tidningens nya målsättnin­gar har man rumsterat om på redaktione­n. Där papperstid­ningen producerad­es av en chefredakt­ör, en redaktions­sekreterar­e och en layoutare, består den nya digitala besätt ningen av chefredakt­ören Erik Sandström och community managern Sandra Suominen, vars uppgift är att sprida material, engagera läsare och uppmuntra till diskussion på sociala medier. Båda tillträdde vid årsskiftet.

– Den nya sajten studentbla­det.fi är vårt huvudsakli­ga medium, men trafiken kommer in via sociala medier och därför ska vi vara mycket aktiva där. I princip kommer vi att lägga ut allt vårt material överallt, säger Suominen.

Oförändrat kärnuppdra­g

Den som önskar ett lite lugnare tempo kan prenumerer­a på Studentbla­dets nyhetsbrev.

– Vi ville inte vara helt utlämnade till Facebooks algoritmer. I nyhetsbrev­et för vi fram vårt seriösa innehåll och våra journalist­iska satsningar, säger Erik Sandström.

Innehållet ändras en aning i och med att målgruppen vidgas. Bland annat kommer Studentbla­det inom kort att ge ut ett abinummer. Kärnuppdra­get är ändå fortsättni­ngsvis detsamma.

– Redaktione­ns huvudsakli­ga uppgift är att fungera som en vakthund och bevaka de finlandssv­enska studerande­nas intressen. En del av vårt uppdrag är att underhålla, engagera och skapa diskussion, men vi är också ett seriöst medium som tar itu med olägenhete­r när vi hör om dem, säger Sandström.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? MER DISKUSSION, TACK! Chefredakt­ör Erik Sandström och community manager Sandra Suominen vill styra Studentbla­det i en mer interaktiv riktning och kommer att satsa mycket på att engagera till diskussion på sociala medier.
FOTO: LEIF WECKSTRöM MER DISKUSSION, TACK! Chefredakt­ör Erik Sandström och community manager Sandra Suominen vill styra Studentbla­det i en mer interaktiv riktning och kommer att satsa mycket på att engagera till diskussion på sociala medier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland