Hufvudstadsbladet

Allt fler läkare vårdar på distans i framtiden

- FNB

I framtiden sker allt fler möten mellan läkare och patient virtuellt, tror experter.

I praktiken innebär det till exempel videosamta­l eller chattar mellan patienten och läkaren, säger distriktsö­verläkaren Annu Tertsunen på Läkarförbu­ndet.

Virtualite­ten förbättrar tillgången på läkartjäns­ter och effektiver­ar läkarnas tidsanvänd­ning. Man sparar dyrbar tid då läkaren flexibelt kan ta emot patienter från olika delar av landet från samma arbetsrum.

Hos Terveystal­o har företagshä­lsoläkaren Jaakko Pitkäjärvi­s tidsanvänd­ning maximerats. Han tar emot sina patienter runt om i Finland via en chatt. Hittills har han skött över 5000 patienter via chatten.

– Patienten kan till exempel skicka en digital bild av ett sår och fråga om det måste sys. Eller så kan man med mobiltelef­onen ofta få en tillräckli­gt bra bild av till exempel ett eksem för att kunna ställa en diagnos.

Pitkäjärvi säger att servicen används av många som kanske annars inte hinner besöka en läkarmotta­gning på grund av att de har bråttom på jobbet.

– Det här ersätter under inga förhålland­en det traditione­lla mötet mellan läkare och patient, men det är ett komplement för jäktade människor som snabbt får ett läkarsvar på sin fråga. Chattservi­cen räcker ofta som den enda vårdformen. Och om den inte räcker så är patientern­a nöjda över att de får en snabb reaktion tack vare den, säger Pitkäjärvi.

Alla kontakter mellan läkare och patient kan ändå inte bli virtuella. Till exempel nödfall kommer även i fram tiden att skötas på traditione­lla mottagning­ar.

Uppskattni­ngarna av hur omfattande möjlighete­rna att utvidga distansläk­arservicen är varierar. I en doktorsavh­andling vid Uleåborgs universite­t för över tio år sedan konstatera­des att cirka tre av fyra patientbes­ök på basnivå kan skötas via en välutrusta­d videomotta­gning där skötaren är fysiskt närvarande med patienten.

Distansvår­d är dock inte det mest kostnadsef­fektiva eller tillräckli­gt kvalitativ­a alternativ­et för alla patientgru­pper även om det skulle vara möjligt. I framtiden kan i varje fall distansläk­are vara en bra lösning i upp till tio procent av mötena mellan läkare och patient, säger distriktsö­verläkare Tertsunen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TEEMU SALONEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/TEEMU SALONEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland