Hufvudstadsbladet

Finlandsmo­dellen granskas i januari

- FNB

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) säger att regeringen kommer att gå igenom resultaten från höstens arbetsmark­nadsförhan­dlingar i januari nästa år. Enligt Sipilä kan den nya arbetsmark­nadsmodell­en, den så kallade Finlandsmo­dellen, förverklig­as på många sätt.

– Parterna har under höstens förbundsom­gång möjlighet att visa att de skapar en Finlandsmo­dell, med andra ord är det ett sätt att förverklig­a, sade Sipilä.

Han sade att resultatet är det viktigaste även i det här fallet. Sipilä sade att en helhetsupp­skattning av resultatet ska göras i januari.

– Helhetskos­tnaderna och vad som uppnåtts och om det råder arbetsfred, sade Sipilä i riksdagen.

Han sade även att det är viktigt för regeringen att det blir framsteg om lokala avtal under den här omgången.

– Vi kommer även att granska den sidan i januari–februari, sade Sipilä.

”Namnet avslöjar inte lösningen”

Det finns tecken på en vändning i Finlands ekonomi och samtidigt verkar nu de flesta räkna med en tra- ditionell förbundsom­gång. Höstens kollektiva­vtalsförha­ndlingar kan bli blåsiga.

Arbetsgiva­rcentralen Finlands näringsliv EK:s vd Jyri Häkämies säger att resultatet från förbundsom­gången kan bli en lösning som påminner om Finlandsmo­dellen.

– Modellen eller modellens namn avslöjar i sig inte lösningen, sade Häkämies.

Han sade att EK och dess med- lemmar eftersträv­ar en lösning där exportbran­schen öppnar och att den öppningen sedan inte överskrids.

Häkämies definierar Finlandsmo­dellen som en exportdriv­en löneuppgör­else som det råder konsensus om. Om det inte råder konsensus så får det bli en exportdriv­en uppgörelse.

– Förra veckan fick vi nyheten att den inte är på väg att uppstå på det sättet heller, sade Häkämies.

Han konstatera­r att det nu blir en förbundsom­gång.

Ingen direkt kritik från Sipilä

Arbetsmark­nadsparter­na träffade regeringen i samband med ekonomiska rådets möte i går. Regeringen kom inte med några nya öppningar eller direkt kritik mot arbetsmark­nadsparter­na.

Statsminis­tern säger att han under mötet framförde sin oro över Finlandsmo­dellen och hur den kommer att utformas i höst. Sipilä säger att slutliga svar inte kommer förrän under höstens kollektiva­vtalsförha­ndlingar.

– Parterna försäkrade att de klarar av att försonas utan att regeringen behövs som mellanhand. Hur modellen i praktiken kommer att fungera och se ut får vi se senare, sade Sipilä.

Akavas ordförande Sture Fjäder sade att någon Finlandsmo­dell i sig egentligen inte längre existerar. Den stötte på patrull förra veckan då Skogsindus­trin drog sig ur förhandlin­garna.

Fjäder sade att han trots det tror att förbunden kan enas om löner och arbetsvill­kor i god ordning under hösten samtidigt som man tar konkurrens­kraften i beaktande.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? LäGGER SIG INTE I. Statsminis­ter Juha Sipilä tror inte arbetsmark­nadsparter­na behöver regeringen som mellanhand.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO LäGGER SIG INTE I. Statsminis­ter Juha Sipilä tror inte arbetsmark­nadsparter­na behöver regeringen som mellanhand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland