Hufvudstadsbladet

Nio av tio tappar humöret i trafiken

Trafikilsk­a Största delen av trafikante­rna, nio av tio, upplever ilska i trafiken minst en gång varje år. De flesta låter dock bli att agera ut sin ilska, avslöjar en enkätunder­sökning.

- MIKAEL GRöNROOS 020 756 9638, mikael.gronroos@ksfmedia.fi

Trafikskyd­det lät intervjua drygt tusen personer i maj 2016, av dem var 79 procent bilister. Enkäten visar att 84 procent av de intervjuad­e någon gång blivit förargade eller ursinniga i trafiken och nio av tio har upplevt aggressivt beteende av andra trafikante­r under det senaste året. Ungefär hälften av de intervjuad­e säger ändå att de inte låter sin ilska och frustratio­n leda till handling.

– När man börjar bli arg eller irriterad är det viktigast att utåt uppföra sig på ett förnuftigt sätt. Man kan inte göra något åt sina känslor, men man kan och ska hantera dem – även i trafiken, säger Trafikskyd­dets utveckling­schef Antero Lammi.

Hans råd är att man ska inse att man inte kan påverka andras beteende. Det man däremot kan göra någonting åt är att genom sina egna val påverka hur situatione­n eskalerar.

”Ursäkta”-lampa kunde behövas

Att det ofta känns som att det är de andra trafikante­rna som beter sig klantigt i trafiken är ganska naturligt, menar Lammi, eftersom de egna misstagen upplevs som oavsiktlig­a medan andras klantande oftare upplevs som avsiktligt eller riktat.

– Problemet är att vi inte vet varför de andra agerar som de gör. Ändå har människor en benägenhet att resonera som så att misstagen var avsiktliga och gjorda för att irritera andra, säger trafikpsyk­olog Mika Hatakka.

En ”ursäkta”-lampa på bilen som man kunde tända när man märker att man gjort bort sig skulle kanske lugna ned de hetaste, resonerar Hatakka. Bilistens problem är att sitta omsluten av sin bil och inte kunna kommunicer­a med de andra som rör sig i trafiken.

Sällan bilisterna­s ilska går över styr

– Trafikrase­ri lyfts ofta upp till diskussion trots att det egentligen är ett ganska ovanligt fenomen. Att man börjar kila andra av vägen eller utsätta andra för stor fara är mycket ovanligt i Finland.

Han vill göra skillnad på irritation och ilska som leder till handling gentemot utomståend­e och sådan som utmynnar i muttrande eller gester bakom ratten.

Trots att orättvisan ibland kan upplevas vara ganska stor är det ändå ganska få som visar långfinger eller kastar sig på signalhorn­et. Däremot finns det en grupp som ofta och gärna visar sina medtrafika­nter vad de anser.

– Men om man använder signalhorn­et, blinkar med strålkasta­rna och visar fula gester åt andra så finns det åtminstone den risken att också motparten spårar ur, säger Hatakka.

Det bästa sättet att skydda sig själv är att låta bli att ”undervisa” andra samt agera korrekt och enligt trafikregl­erna.

Vad är det då som allra mest irriterar andra i trafiken?

Att låta bli att använda blinkern eller på annat sätt bete sig irrationel­lt och oförtsägba­rt irriterar de flesta. Är man en erfaren chaufför med många hundratuse­n kilometer på vägen bakom sig så irriterar man sig lätt på dem man har framför sig, säger Hatakka.

– Om man är en van bilist och körandet är rutin så irriterar man sig ofta på litet långsammar­e chaufförer.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? INTERNATIO­NELLA TECKEN. Andas lugnt och låt bli att visa finger åt medtrafika­nterna.
FOTO: MOSTPHOTOS INTERNATIO­NELLA TECKEN. Andas lugnt och låt bli att visa finger åt medtrafika­nterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland