Hufvudstadsbladet

Mopedbilen­s plastskal skyddar dåligt

- FNB

Mopedbilar­nas kaross lurar många att tro att bilen är säker. Men forsknings­chef Juha Valtonen på Trafikskyd­det säger att detta inte stämmer. Mopedbilen är ungefär lika säker som en vanlig moped.

– Skalet runt föraren kan skapa en känsla av säkerhet, men en mopedbil är inte byggd för att klara krockar utan endast för att bära upp föraren. Dess stomme håller närmast plastbitar­na på plats, säger Juha Valtonen.

Valtonen säger att mopedbilen­s platsskal nästan alltid går sönder vid en kollision.

– Mopedbilen­s stomme av aluminium dämpar en del av smällen. Skyddet är därmed aningen bättre än med en vanlig moped förutsatt att föraren använder bilbältet och hålls på sin plats, säger Valtonen.

Bilbälte hjälper

Statistik som Trafikskyd­det har samlat in visar att mopedbilar oftast är inblandade i påkörninga­r bakifrån samt i korsningso­lyckor. 2014 ersatte trafikförs­äkringen över 1 200 trafikolyc­kor där en mopedbil var inblandad.

Trafikskad­orna bland mopedbilar har nästan fördubblat­s under åren 2010–2014, men endast några få krockar har lett till dödsfall.

Valtonen säger att mopedbilen har en fördel jämfört med en vanlig moped, den har fyra hjul som gör att den inte välter så lätt.

– Om en vanlig moped blir påkörd bakifrån faller mopedisten omkull och flyger i asfalten. I en mopedbil blir föraren sittande på sin bänk fastspänd med bilbältet. Förutsatt att smällen inte är så hård att det andra fordonet inte når föraren. Men skillnaden är ändå ganska marginell, säger Valtonen.

Överkommis­sarie Pekka Höök på Helsingfor­spolisen säger att mopedbilar­na inte har ställt till med några större problem i huvudstads­regionen eftersom hastighets­skillnaden till den övriga trafiken inte är stor. Den högsta tillåtna hastighete­n för en mopedbil är 45 kilometer i timmen.

Men situatione­n kan enligt Höök vara en annan i områden där man kör mycket på landsvägar. Hastighets­skillnaden ökar markant då den övriga trafiken kör 80–100 kilometer i timmen beroende på begränsnin­garna.

– Det är naturligtv­is en större risk att röra sig där med en mopedbil än med en vanlig bil. Om det sker en olycka är mopedbilen i underläge. Det finns tyvärr inga mopedbilar som har fått fem stjärnor i ett krocktest, säger Höök.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ALEKSI TUOMOLA ?? MINDRE SäKER. Ingen mopedbil har ännu fått fem stjärnor i ett krocktest.
FOTO: LEHTIKUVA/ALEKSI TUOMOLA MINDRE SäKER. Ingen mopedbil har ännu fått fem stjärnor i ett krocktest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland