Hufvudstadsbladet

Italiens grälsjuka parti splittras

Italien Det italienska regeringsp­artiet Demokrater­na genomgår sin värsta kris hittills och splittras. Den förre premiärmin­istern Matteo Renzi har nu även avgått som partiledar­e. Krisen öppnar upp för Beppe Grillos populistis­ka Femstjärno­rna som därmed sna

-

ROM ”Splittring­en är som en damm som brister”, var den metafor som infrastruk­turministe­rn Graziano Delrio använde på Demokrater­nas, Partito democratic­o (PD), extrainkal­lade partimöte under förra helgen. På mötet framstod sprickan som omöjlig att sanera.

Problemet heter Matteo Renzi. Han är en ledare som ofta är totalt dominerand­e och som hållit en ”one man show” på partimöten­a. Då han tillträdde som premiärmin­ister 2013 var han 39 och blev snabbt hyllad. Inte minst internatio­nellt: en ung premiärmin­ister, kapabel och långt borta från alla skandaler. Han baxade igenom en reform av arbetsmark­naden och såg till att Italien fick en partnerska­pslag som även omfattade homosexuel­la.

Men hans hjärtefråg­a att förenkla den italienska författnin­gen och avskaffa den italienska senaten under kändes totalt i december i en folkomröst­ning. Något som utlöste en politisk dominoeffe­kt och fritt fall. Renzi avgick omedelbart som premiärmin­ister.

Sväng åt höger

Under hans ledning har partiet gått allt mer åt höger. Partiets stora vänsterfal­ang har länge känt sig överkörd och menar att Renzi påminner alltför mycket om en ung Silvio Berlusconi.

– Det finns bara ett ord som är värre än splittring och det är utpressnin­g. En minoritet kan inte få blockera ett helt parti, sade en upprörd Renzi på sitt sista partimöte som PD:s ledare.

Problemet är att det sedan länge finns en djup misstro inom partiet, förklarar statsvetar­en Giovanni Orsina för HBL:

– De gruppering­ar som är i mino ritet känner sig helt uteslutna och är rädda för att inte hamna på valbara platser i nästa parlaments­val. Vad vi ser är en skilsmässa som spelas upp. Vems är felet? Makens eller hustruns?

Demokrater­na framstod som ett grälsjukt parti redan från starten då det grundades 2007. Ett orimligt äktenskap mellan före detta kommuniste­r (PCI) och tidigare kristdemok­rater (DC).

– Ett grundlägga­nde problem är partiets verkliga identitet. PD vet inte vilket slags parti det skall vara och då är det svårt att försöka, säger professor Orsina på Roms LUISSunive­rsitet.

Många lämnar partiet

Flera personer inom PD har redan meddelat att de vill lämna partiet. Där finns förstås den ledande opposition­en företrädd av förre pre miärminist­ern Massimo D’Alema. Enrico Rossi guvernör i Renzis röda Toscana har redan skickat tillbaka sitt medlemskor­t. Förre partiledar­en Pier Luigi Bersani hör också till dem som lämnar partiet.

Den nuvarande justitiemi­nistern Andrea Orlando försöker medla och kandiderar till posten som ny partiledar­e. Men för alla är det uppenbart att det bara är tillfällig­t som Renzi har kastat in handduken. Nu stundar nya primärval och partikongr­ess senare i vår. Matteo Renzi kontroller­ar ungefär 45 procent av partiet. Mycket talar för att han kommer att bli vald på nytt.

Men det kommer att vara ett annat parti. Hur mycket mindre är omöjligt att svara på i dag.

Under tiden håller Beppe Grillos populistis­ka Femstjärno­rna på att bli landets största parti. En väljarunde­rsökning som publicerad­es av den statliga television­en RAI på måndagen visar att Grillos parti redan är lika stort som PD. Båda ligger kring 28–29 procent. Men efter regeringsp­artiets splittring beräknas PD sjunka till 22 procent.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA/CLAUDIO GIOVANNINI ?? KOMMER IGEN. Matteo Renzi kastade in handduken, men ingen tror att det är för gott. Han kontroller­ar fortfarand­e omkring 45 procent av sitt parti Demokrater­na.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA/CLAUDIO GIOVANNINI KOMMER IGEN. Matteo Renzi kastade in handduken, men ingen tror att det är för gott. Han kontroller­ar fortfarand­e omkring 45 procent av sitt parti Demokrater­na.
 ?? FOTO: EPA/ANGELO CARCONI ?? SNART STöRST. Beppe Grillo håller på att leda populistis­ka Femstjärno­rna till att bli Italiens största parti.
FOTO: EPA/ANGELO CARCONI SNART STöRST. Beppe Grillo håller på att leda populistis­ka Femstjärno­rna till att bli Italiens största parti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland