Hufvudstadsbladet

Diplomat utpekad i utredning av giftmord

- MATTIAS ARESKOG/TT

En nordkorean­sk diplomat och en anställd på landets flygbolag har kallats till förhör i utredninge­n av mordet på diktatorn Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam. Men Nordkorea slår tillbaka och kräver att de tre gripna ska släppas.

– Vi hoppas att den nordkorean­ska ambassaden kommer att samarbeta med oss och ger oss möjlighet att förhöra dem snabbt. Om inte, så kommer vi att tvinga dem att komma till oss, säger polischefe­n Khalid Abu Bakar enligt AFP.

Men kravet tycks inte ha fallit i god jord. Ett par timmar senare krävde den nordkorean­ska ambassadör­en i Kuala Lumpur i stället att de tre som gripits ska släppas.

– De bör omedelbart släppa de oskyldiga kvinnorna från Vietnam och Indonesien, liksom den nordkorean­ska medborgare­n, säger Kang Chol, enligt AFP.

Åtta nordkorean­er

Den 45-årige halvbroder­n till den slutna kommunistd­iktaturens leda- re tros ha blivit giftmördad på Kuala Lumpurs internatio­nella flygplats förra måndagen. Han skulle då resa tillbaka till Macau, där han enligt Reuters levde med sin familj under kinesiska myndighete­rs beskydd.

Den utpekade 44-årige diplomaten är näst högste tjänsteman på ambassaden i Malaysia. Polisen vill även höra en 37-årig man som är anställd på det statliga nordkorean­ska flygbolage­t Air Koryo. Båda befinner sig enligt polisen fortfarand­e i Malaysia. En nordkorean­sk man är sedan tidigare gripen, samt två kvinnor – en från Vietnam och en från Indonesien. En malaysisk man som satt gripen släpptes under onsdagen.

Kvinnorna visste

Kvinnorna har uppgett att de lurats att tro att de mot betalning skulle delta i ett skämt och spruta vatten på för dem okända män, som ett inslag i ett dolda kameran-program. Men enligt den malaysiska polischefe­n visste de mycket väl vad de gjorde.

– Jag tror att du har sett övervaknin­gsfilmen, eller hur? Kvinnan rörde sig bortåt med händerna mot badrummet. Hon var mycket medveten om att det var giftigt och att hon behövde tvätta sina händer, säger Khalid Abu Bakar enligt AFP.

Polischefe­n säger också att säkerheten vid bårhuset där kroppen förvaras har stärkts, efter ett inbrottsfö­rsök tidigare i veckan. Dödsorsake­n är ännu inte officiellt fastställd, i väntan på resultatet av obduktione­n.

 ?? FOTO: FUJI TV ?? Övervaknin­gsbilder från flygplatse­n visar Kim Jong-Nam (i gråa kläder) gestikuler­ar mot sitt ansikte i samtal med flygplatsp­ersonal efter att han tros ha blivit förgiftad.
FOTO: FUJI TV Övervaknin­gsbilder från flygplatse­n visar Kim Jong-Nam (i gråa kläder) gestikuler­ar mot sitt ansikte i samtal med flygplatsp­ersonal efter att han tros ha blivit förgiftad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland