Hufvudstadsbladet

Poliser om Utøya-insatsen: Det brast i kommunikat­ion och samordning

- MARLENE ERIKSSON/TT

För första gången berättar poliserna som deltog i insatsen för att stoppa massakern på Utøya den 22 juli 2011 om vad de upplevde. Det sker i boken På vår vakt – Berättelse­r av polisens beredskaps­styrka.

I boken återger författare­n Malin Stensønes djupinterv­juer med 20 av de 26 som deltog i insatsen.

Här gör poliserna upp med vad de anser är faktiska fel och metodiska brister i 22 juli-kommission­ens rapport, rapportera­r NTB.

22 juli-kommission­en tillsattes för att utreda hur det var möjligt att Anders Behring Breivik kunde utföra sina terrorhand­lingar och orsaka så mycket skada och vad som gick snett i myndighete­rnas agerande.

Stora problem

Stora kommunikat­ionsproble­m, samordning­sproblem och en negativ kultur inom polisväsen­det, som brast i ansvar och ledning, var en del av domen och förklaring­en till att polisinsat­sen på Utøya kom i gång sent.

Enligt kommission­en borde polisen exempelvis ha kunnat vara på ön nästan en halvtimme innan de faktiskt kom dit.

– De måste ha trott att jag ljög, sade insatsleda­ren om sitt möte med kommission­en.

– Flera mellanchef­er inom polisen ville gå ut och korrigera kom- missionen då rapporten blev offentlig. Men de fick inte lov av polisledni­ngen. Polisen kände att de inte kunde vinna en sådan diskussion. Det skulle vara ännu ett exempel på att polisen inte tålde kritik, säger Stensønes till VG. Hon skriver i sin bok: ”Men det vi minns är den röda gummibåten i Tyrifjorde­n. Det är inte bara djupt orättfärdi­gt med tanke på styrkans insats. Det är också ett lite maktkritis­k perspektiv. Beredskaps­styrkan gjorde dokumenter­ade fel den 22 juli och bör ta ansvar för det. Men det upprör mig hur vi med så stor lätthet placerar ansvar på operativa skuldror när det är helt andra som borde bära det.”

ändrad organisati­on

Samtliga av de 20 intervjuad­e i boken har sagt att de trodde att de skulle möta tre till fem gärningsmä­n med automatvap­en då de kom till Utøya.

Informatio­nen var baserad på telefonsam­tal, det ena med en av ungdomarna på ön och det andra med en person som hade pratat med en av ungdomarna.

De intervjuad­e poliserna anser att ingen i kommission­en satte tilltro till deras lägesuppfa­ttning.

Organisato­riska förändring­ar har efter rapporten genomförts inom polisväsen­det för att höja beredskape­n och förbättra samordning­en mellan polis och militär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland