Hufvudstadsbladet

Svenska blir engelska

- MARIKA KUUSAKOSKI Esbo

SPRåK Här står vi med facit på hand. Det åttaåriga experiment­et med frivillig studentsve­nska blev en katastrof för Finland tack vare dåvarande undervisni­ngsministe­r Tuula Haatainen (SDP). Nu oroar hon sig för att intresset för svenskan rasat. Svenskan har nästan halverats på tio år.

Om experiment­et misslyckas skulle man visst återgå till den obligatori­ska studentsve­nskan. När tänker regeringen rätta till problemet? Löften i det blå? Vilka signaler ger Finland utåt?

Jag besökte det norska hotellet Clarion i Helsingfor­s med fyra finlandssv­enskar. Också två arkitekter från Sverige var med. Vi ville se deras rum. Receptioni­sten talade inte svenska utan enbart engelska med oss då hon visade rummen! Jag trodde att alla hotell måste kunna betjäna sina kunder på det andra inhemska språket. Det är en artighetsf­råga. Vad säger den norska ägaren? I Finland, i Norden talar vi svenska med svensksprå­kiga, inte engelska.

Samma behandling fick jag på Kämps kafé. Den finskspråk­iga servitrise­n stirrade på mig när jag gjorde min beställnin­g på svenska. En pinsam tystnad rådde. ”What would you like?” Det kändes så fel att tala engelska i mitt eget fosterland. Stackaren kunde inte ens säga ”tre euro” på svenska. Vad lär svensklära­rna ut på lektionern­a om eleverna inte ens kan räkna på svenska? Vi som pluggade finska måste till exempel läsa finska under sommaren om man fick villkor. Annars flyttades man inte upp till följande klass.

Riksdagens talman Maria Lohela (Sannf) talade engelska då Sveriges talman gästade riksdagen! Oartigt.

Språklagar är till för att följas. Varje dag läser vi om hur svenskan elimineras från samhället. Till exempel Vasa sjukhus, äldrevårde­n, rättsväsen­det, skolor, Ekenäs prisade BB, Borgå sjukhus och polisen. Att ringa 112 och tala svenska kan betyda ett dödsfall till. Vilken finskspråk­ig skulle godkänna liknande behandling? Rena diskrimine­ringen.

Vad är det för en regering som isolerar Finland? Med bättre kunskaper i svenska kunde Nordnorge ge jobb för finska företag. Likaså vill Sverige rekrytera lärare från Svenskfinl­and. Det militära samarbetet med Sverige ska intensifie­ras. Svenskan öppnar dörrar, men inte för den enspråkiga finnen.

Om något ämne i skolorna drastiskt skulle försämras skulle man garanterat öka på de timmarna. Resultatet skulle garanterat förbättras. Svenska språket är inget undantag. Hör vi till väst eller öst?

Kommunalva­let närmar sig. Anna-Maja Henriksson är besviken på Samlingspa­rtiet, Centern och Sannfinlän­darna som inte försvarar landets tvåspråkig­het. Inför valkampanj­er friar de till oss svensksprå­kiga. Efter valet är vi bortglömda ...

Svenskan är inte bort från någon utan rena nyttan, bonus. Vi talar också svenska i Finland!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland