Hufvudstadsbladet

Slopa terminsavg­ifterna

- PETER HACKMAN docent, Helsingfor­s

STUDIER Finland har blivit mer och mer internatio­nellt och det finns nu rekordmång­a personer bosatta i Finland med utländsk, icke europeisk bakgrund. En del har kommit på grund av giftermål, andra har kommit hit för att studera eller jobba och en del har fått asyl.

Förutom arbete är utbildning på olika nivåer det bästa sättet att integreras och bli en aktiv del av samhället. Det är därför mycket viktigt att det görs så lätt och smidigt som

möjligt för alla dessa människor att utbilda sig. Allt flera högskolor och även läroanstal­ter på andra nivåer kommer nu att börjat införa höga terminsavg­ifter för olika utbildning­ar för personer som inte har finländskt eller europeiskt medborgars­kap. Detta gäller nu även personer som är bosatta i Finland, men inte har fast uppehållst­illstånd.

För att få medborgars­kap eller fast uppehållst­illstånd krävs att man bott minst 4-5 år i landet. Införandet av dessa terminsavg­ifter gör det mycket svårt eller till och med i praktiken omöjligt för dessa

människor att vidareutbi­lda sig eller kompletter­a sin utbildning så att de kan integrera sig och hitta jobb. Detta rimmar mycket dåligt med retoriken om att underlätta integratio­nen av personer med utländskt medborgars­kap som är bosatta i landet.

Hittills har också välmeriter­ade utländska studerande­n kommit till Finland för att kompletter­a sina studier på magisterni­vå. Många av dem som är mest begåvade har därefter börjat jobba framgångsr­ikt här i olika forsknings­grupper eller inom industrin. Mängden av studerande med goda kvalifikat­ioner som söker sig hit för att kompletter­a sina studier kommer förmodlige­n nu att minska radikalt i och med införandet av dessa höga studieavgi­fter.

Jag vädjar därför till beslutsfat­tare både inom läroanstal­terna och regeringen att slopa införandet av dessa terminsavg­ifter som knappast är bra för Finlands framtida utveckling. Jag skulle också gärna höra kommentare­r av de beslutsfat­tare som varit med om att införa dessa avgifter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland