Hufvudstadsbladet

Sportlovsm­innen

- PETTO

Ni minns väl Pippi som ville gå i skolan för att få lov? Numera är jag avundsjuk på alla som har sportlov, för någon bättre belöning än ett sportlov efter mörka oxveckor fanns knappt när jag jobbade. Säger jag det, blir jag påmind om att jag ständigt har sportlov, men den kittlande känslan har gått förlorad.

Firade vi sportlov alls under mina första skolår då kylan smällde i knutarna? Det gjorde vi förstås, men vi utnyttjade vintern maximalt också till vardags. Det var inte så stor skillnad om det var sportlov någon vecka. Vi byggde snöfästnin­gar och snölyktor och åkte skidor i terräng med breda träskidor. Min barndoms branta backe var säkert en stilla sluttning. Om lämplig valla saknades använde vi stearinlju­s. Skidorna gled då lika bra bakåt som framåt.

Vid skridskoba­nan nedanför kyrkan med gjutjärnst­ornet bolmade röken från sulfatmass­afabriken. I omklädning­shytten med den värmande kaminen, placerade jag skridskokl­acken i sulans hålförsedd­a metallplat­ta, klädde monoskorna i Nurmisstål och spände dem med nyckeln. Med rosor på kinderna sköt jag sedan fart på skridskoba­nan.

Stjärnorna strålade klarast när det var rosettskri­nning. Till 50talets schlagermu­sik gled jag in i ringen av skridskoåk­are. Nummerlapp­en gömde jag i vanten. Att hitta mitt par var inte nödvändigt. Han kunde ju i värsta fall vara en 20årig farbror.

Visst minns jag ett sportlov på sommarvill­an i fiskebyn Makholma, nära Björneborg. När frostrosor föddes på rutorna samlades byborna till skidtävlin­g i riksskidni­ngens anda. Bybarnen var illa rustade för vinterspor­t. Flickorna bar klänning, men min skiddräkt var av ylletyg och hade stickad krage. Fiskarna tjärade skidorna över öppen eld och så sparkade jag in monoskon i tåjärnet och spände remmen runt hälen. De stickade vantarna som blivit tunga av ispiggar stack jag i trissorna på de långa klumpiga stavarna av bambu. Då startskott­et gick hejade myndiga fiskarhust­run i förkläde och fiskare med tobaksholk­en hängande i mungipan på oss när vi stakade i väg på en fem kilometers slinga. Fiskarsone­n spurtade ordentligt och fick klättra högst på prispallen. Som tröstepris fick jag en silversked som jag tappade.

När brasan brann i vår gula villa parkerade jordbrukar­en Jussi sparkstött­ingen utanför. Stampande klev han in, klädde av sig filtstövel­n och kastade i väg den genom rummet.

– Elisapetti hukkas lusikan lumes, garvade han och tog fram min silversked.

Han ville väl ha en belöning som tack – ett spiritus fortisrece­pt, som han hoppades få mot alla odds, av min läkarfar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland