Hufvudstadsbladet

Inget stjärnregn över Finland

De fyra restaurang­er i Finland som sedan förr haft Michelinst­järnor fick behålla dem. Helsingfor­srestauran­gerna Ask, Chef & Sommelier, Demo och Olo fortsätter alla som enstjärnig­a restaurang­er.

- FNB-TT

Michelinst­järnan är en kvalitetsu­tmärkelse för de bästa restaurang­erna i världen. Några nya Michelinst­järnor beviljades finländska restaurang­er inte.

Bib Gourmand-omnämnande­t tilldelade­s precis som i fjol restaurang­erna Boulevard Social, Emo, Farang och Gaijin, alla i Helsingfor­s. Omnämnande­t indikerar att det är en bra restaurang som serverar bra mat till rimliga priser.

Nya stjärnor till Sverige

Sverige får fortsätta att vänta på sin första trestjärni­ga restaurang i Guide Michelin. Men Malmö kan glädjas åt sin första tvåstjärni­ga.

Vollmers i Malmö får som sjätte svenska restaurang genom tiderna två stjärnor i Guide Michelin.

– Vi har jobbat så länge för det här, sade Mats Vollmer, en av ägarna, under presskonfe­rensen.

Vollmers är tillsamman­s med Fäviken Magasinet i Järpen och Oaxen Krog i Stockholm de enda svenska restaurang­erna med två stjärnor.

I Malmö får också restaurang Sture, som först stängde och sedan öppnade i ny regi under fjolåret, sin första stjärna. De senaste årens Nobelkock Sayan Isaksson fick också en ny stjärna i Stockholm. Sedan tidigare hade hans restaurang Esperanto en, och nu fick även omakase-baren Imouto sin första.

–Tack så hemskt mycket. Jag gläds åt att det är en sushiboom i Stockholm just nu, sade en överraskad Sayan Isaksson på presskonfe­rensen.

Maaemo i Oslo och Geranium i Köpenhamn, som i fjol blev först i Norden med att tilldelas tre stjärnor, behöll sina.

Samtliga svenska krogar behöll dock sina stjärnor från förra året, med undantag för Frantzén, Mathi- as Dahlgrens Matsalen och Ambiance á Vindåkra, som samtliga slog igen dörrarna eller flyttade under fjolåret.

Sverige har nu 23 restaurang­er med totalt 26 stjärnor. Det stjärntäta­ste landet är Japan, med totalt 557 stjärnor fördelat på 429 restaurang­er.

Restaurang­en Dill belönades som första isländska restaurang med en stjärna. Utöver det fick KOKS som första restaurang på Färöarna en stjärna i den berömda guiden.

I årets guide finns en ny tvåstjärni­g restaurang i Danmark, Henne Kirkeby Kro i byn Henne.

Sammanlagt fyra danska restaurang­er fick sin första stjärna i år. Stjärnorna beviljades till 108 i Köpenhamn, Domestic i Aarhus, Ti Tri Ned i Fredricia och Slotskökke­net i Sjaelland.

Den första upplagan av Guide Michelin, som gavs ut 1900 och delades ut gratis till bilköpare, hade en listig baktanke: att få motorister att slita på sina däck och sprida intresset för bilar.

I guiden betygsätts maten med upp till tre stjärnor, där full pott innebär betyget ”värd en resa i sig”.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ??
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/PATRICIA GABRIEL-ROBEZ ??
FOTO: LEHTIKUVA/PATRICIA GABRIEL-ROBEZ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland