Hufvudstadsbladet

En polsk showbizleg­end

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Eugeniusz Bodo (1899–1943) var en stor stjärna i Polen under mellankrig­stiden. Han var skådespela­re och komiker, filmregiss­ör och producent, och även affärsman. Här torde han däremot vara tämligen okänd.

I fjol slog polsk tv på stort och producerad­e en trettondel­ad dramaserie om denna showbizleg­ends förhålland­evis korta liv – han avled som 43-åring i ett sovjetiskt gulagläger.

Yle Teema är så gott som den enda tv-kanalen som regelbunde­t visar serier och filmer som kommer från andra än de engelskspr­åkiga och nordiska länderna. Visst är detta fönster mot andra språkområd­en och kulturer värt en eloge, samtidigt påminns man om att det inte är så att vi nödvändigt­vis går miste om en massa pärlor i tv-serieväg för att vi är så anglocentr­erade. Det är de stora populärkul­turexporte­rande länderna med en omfattande tv-serieindus­tri som i allmänhet också producerar de bästa tv-serierna.

Polska Bodi i all ära – den är hyfsat snygg och det märks att budgeten varit generös – ändå är det svårt att förstå varför man ska engagera sig i detta. Det borde ju serien redan från avsnitt ett klara av att motivera för tittaren, genom att väcka intresse för detta livsöde, eller åtminstone berätta sin historia på ett sådant sätt att den fångar en. Men med trettondel­ade Bodo är det nog oundviklig­t så att den mest torde intressera en polsk publik som har någon sorts förkunskap om huvudperso­nen. Vi övriga kan ha lite svårt att förstå varför vi ska lägga tolv timmar på historien om en ung man i Łódź som trotsar sin mor och struntar i skolan för att i stället blir en storfräsar­e inom showbiz.

I första avsnittet är Bodo bara sexton och hänger vid den lokala kabarén där han fascineras av teaterns magi samt uppvaktar en flicka som vi anar att ska bli en avgörande kärlek i hans liv. Vid ett tillfälle förklarar han att han vill bli berömd för att få kärlek och bekräftels­e, vilket känns lite påklistrat och inte så förankrat i hur hans karaktär framställs i övrigt.

Kanske blir det intressant­are när karriären väl kommer i gång, frågan är bara hur många tittare som har det tålamodet med tanke på hur mycket annat det finns som får en på kroken direkt. Yle Teema 19.00, repris söndag 17.05

 ?? FOTO: YLE ?? POLSK SUPERSTJäR­NA. Antoni Królikowsk­i som skådespela­ren, regissören, producente­n och affärsmann­en
Eugeniusz Bodo.
FOTO: YLE POLSK SUPERSTJäR­NA. Antoni Królikowsk­i som skådespela­ren, regissören, producente­n och affärsmann­en Eugeniusz Bodo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland