Hufvudstadsbladet

Stark insats av Hakola – men finaltempo­t var för tufft

Längdåknin­g Det blev ingen medalj, men Ristomatti Hakola ler som ett Hangökex. – Det här är något att minnas som gammal gubbe, säger VM-sexan.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Hemmapubli­kens förväntnin­gar var mycket lågt ställda inför VM-premiären och fristilssp­rinterna – men finländarn­a lyckades överträffa sig själva och vara som bäst när det gällde som mest. Tre av finländarn­a var bland de tio bästa i tidskvalet och Ristomatti Hakola tog sig ända till final.

– Det blir fint att kolla Youtubevid­eon och se vilka killar där var bredvid. Det är något att minnas som gammal gubbe, säger Hakola med sitt breda leende. Men du kan väl inte vara nöjd ännu? – Nej, såklart inte. Det här är bara början. Det är väl klassisk stil i Pyeongchan­g nästa år? Då är det bara att börja träna för OS.

Pellegrino, Northug, Ustiugov – det var hårda killar i finalen. Ingen skam att bli sist där – fast det en stund såg ut som att Hakola skulle bräda självaste Northug, regerande världsmäst­are i kampen om femte plats.

– Jag körde för fullt till slut. Kunde ju inte ge upp inför hemmapubli­ken. Men jag var så full av mjölksyra att jag nästan gick omkull där.

På tal om att gå omkull, i ett skede av vintern ramlade Hakola omkull i fem tävlingar i följd. Förmodlige­n något slags världsreko­rd. Du täcktes inte falla inför hemmapubli­ken? – Nädå, jag har gått igenom den här banan så många gånger att det skulle ha varit ett grymt öde att falla omkull. Men så var det också så långsamt före att man bara inte kunde falla omkull, säger Hakola och blir lite allvarlig när han begrundar vinternas många vurpor.

– Jag har fallit tillräckli­gt för den här säsongen.

Hakola kunde faktiskt sprintbana­n som sin egen ficka och taktikerad­e slugt tillsamman­s med Martti Jylhä. Eller slugt och slugt: de låg i täten och drog tillsamman­s för att hålla kommandot över sina heat. I kvartsfina­len lyckades taktiken: i semifinale­n var det bara Hakola som räckte till.

– Vi kom överens om vår takt redan i VM-genrepet i Otepää. Vi har båda kapacitet att köra hårt, men är inte så snabba på upploppet, säger Jylhä som efter fenomenala fjärde plats i tidskvalet var sjua i slutresult­aten. – Min bästa sprint i vinter. Den sista uppförsbac­ken visade sig vara avgörande, precis som finländarn­a räknat med. Det gällde att ha bra position inför den sista utförsback­en före upploppet.

– Under hela vintern har vi betonat att om man är etta eller tvåa inför sista utförsback­en är det lätt att gå i mål, säger Hakola.

I finalheate­t hade Hakola inte längre sin brottskump­an som flankstöd. Där hade han inte längre krutet som krävdes.

– Jag ville gå upp i täten också i finalheate­t, men det fanns inte en chans, säger Hakola.

– Det är bara att träna. Om jag inte trodde på att det går att vinna över dem någon gång skulle det vara onödigt att träna.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? STARK INSATS. Då Ristomatti Hakola gick i mål som sjätte och sista man i sprintfina­len var det frågan om den bästa blåvita sprintinsa­tsen på 16 år.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N STARK INSATS. Då Ristomatti Hakola gick i mål som sjätte och sista man i sprintfina­len var det frågan om den bästa blåvita sprintinsa­tsen på 16 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland