Hufvudstadsbladet

Finley ser ett stigande självförtr­oende i IFK

Tre segrar i följd och nio poäng är livsviktig­t för IFK efter en svag säsong. Men Joe Finley menar att det höjda självförtr­oendet segrarna ger kan visa sig vara ännu viktigare under våren.

- FILIP SAXÉN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

IFK seglar för andra gången den här säsongen i en tre matchers segersvit. Den första kom i månadsskif­tet november-december och inleddes med seger över SaiPa. Den här gången betydde segern över SaiPa en tredje seger i följd. Den amerikansk­a backbjässe­n Joe Finley har skjutit två mål den här säsongen – båda mot just SaiPa.

– Visst är det fantastisk­t, säger han om målformen mot Villmanstr­andlaget.

Han ler brett och ropar uppmuntran­de ord till sina lagkamrate­r i omklädning­srummet.

– Det är otroligt viktigt för oss att vinna matcher. Det handlar förstås om att ta tre poäng men också om att få ett högre självförtr­oende, säger 29-åringen som i vintras förlängde sitt kontrakt med IFK med två säsonger.

– Vi siktar på att vara på topp senare under säsongen och då är självförtr­oende mycket viktigt.

Lagets säsong har varit blytung. Förlustern­a har varit många och tunga och det egna spelet har inte nått upp till förväntad nivå. Därför vill Finley lyfta fram den senaste veckans tre segrar extra mycket.

– Självförtr­oende är smittsamt, säger han.

Då det går bra rycks hela laget med i en positiv flow på samma sätt som svaga insatser får laget att tappa det kollektiva självförtr­oendet.

– Det är oerhört viktigt för oss att ta tre segrar i följd. Då det går bra tvivlar vi inte på oss själva.

– Vi fick in några nya spelare i laget och fick tillbaka några andra efter skada och nu börjar man se att självförtr­oendet är på väg uppåt. Alla litar på varandra och vi vet att vi har ett bra lag.

Törmänen nöjd med inställnin­gen

Segern över SaiPa kom efter en stark avslutning på matchen. Efter att ha stångat sig blodiga mot SaiPa-målvakten Frans Tuohimaa i två perioder lyckades IFK näta hela fyra gånger under matchens sista 20 minuter.

– Det krävdes hårt arbete och stort hjärta av oss i dag. Det såg ut att bli en svår match men vi orkade pressa framåt och tro på oss själva, säger tränaren Antti Törmänen.

– Trots att vi inte fick in puckarna i de två första perioderna höll sig alla till vår spelplan och litade på att vi kan avgöra. Vi hade bra lägen i de två första perioderna men fick inte in pucken. I den tredje spelade vi lite mer rakt på mål och fick in puckarna.

Juuso Puustinen, Roope Hintz och Micke Åsten nätade innan Finley fastställd­e slutresult­atet 4–1. Både Puustinens 1–1 och Åstens 3–1 kom från närhåll då IFK-spelarna målmedvete­t gått på mål i stället för att bara snurra längs sargerna.

– Åstens mål var ju inte vackert men det är sådana mål vi behöver. Det var dessutom oerhört viktigt för matchbilde­n, säger Törmänen.

Att laget för andra gången för säsongen tagit tre trepoängar­e i följd ville han inte fundera på allt för mycket.

– Jo, vi har vunnit på sistone och det känns bra att vinna. Nu ska vi försöka vinna våra tre följande matcher, säger han.

Den första spelas redan i kväll i Tavastehus då IFK gästar HPK.

– Ett utvilat HPK, säger Törmänen något missnöjt.

– Det är inte första gången vi spelat kvällen innan medan de vilat då vi möts. Men det hjälps inte. Vi är redo då matchen börjar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? MåLSKYTT IGEN. Joe Finley gillar att spela mot SaiPa. IFK-backen har skjutit två ligamål i karriären – båda mot Villmanstr­andlaget.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO MåLSKYTT IGEN. Joe Finley gillar att spela mot SaiPa. IFK-backen har skjutit två ligamål i karriären – båda mot Villmanstr­andlaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland