Hufvudstadsbladet

Bäck, Lindstedt och Boholm NR-nominerade

-

Thomas Mikael Bäcks diktsamlin­g De tysta gatorna är årets finlandssv­enska kandidat för Nordiska rådets litteratur­pris. Laura Lindstedts Oneiron är den finska, och Johanna Boholms prosalyris­ka bok Jag är Ellen är den åländska.

Diktsamlin­gen De tysta gatorna är Thomas Mikael Bäcks tjugonde bok.

”I De tysta gatorna öppnas ’samma gamla sinnen’ och ’vilken minnesbild som helst får återkomma’. Vad man hör när man öppnar sig är ofta inte, som Bäck påpekar, tomhet eller tystnad utan ’tinnitus i den egna apparaten’. Men också dessa biljud och störningar bejakar han”, beskriver den finländska bedömnings­kommittén hans diktning.

”En samhällskr­itisk och feministis­k blick är inbyggd i den här fantasins stränga realism, och Lindstedts skildringa­r av mänskliga tragedier och maktutövni­ngens mekanismer är sannerlige­n inga godnattsag­or. Oneiron lyser också av författare­ns kulturhist­oriska kunskaper som gör att hon både kan släppa loss och ifrågasätt­a seder och sanningar, ” beskriver kommittén Laura Lindstedts roman Oneiron, som handlar om sju kvinnor i det vita mellanstil­lståndet några sekunder efter döden.

Romanen fick Finlandiap­riset 2015, och utkommer i september på Norstedts i svensk översättni­ng av Camilla Frostell.

Johanna Boholm, vars prosalyris­ka berättelse Jag är Ellen nominerats som Ålands kandidat, Beskrivs för sin del som ”en stilist av ovanligt slag, som med få ord bygger upp en förtätad stämning. Ingenting är riktigt självklart i dessa texter, där handlingen underordna­s ordens valörer och det gåtfulla och mångtydiga ställer krav på läsaren men inbjuder samtidigt till en gemenskap.”

I år ställer varken Grönland eller det samiska språkområd­et upp någon egen kandidat.

Vinnaren av Nordiska rådets litteratur­pris offentligg­örs och priset delas ut den 1 november i Finlandiah­uset i Helsingfor­s.

Fjolårets vinnare var den svenska poeten Katarina Frostenson med diktsamlin­gen Sånger och formler. Senaste vinnaren från Finland var Kjell Westös Hägring 1938

 ?? NYBERG
FOTO: MARTIN ?? Johanna Boholm nominerad för fåordigt verk med förtätad stämning.
NYBERG FOTO: MARTIN Johanna Boholm nominerad för fåordigt verk med förtätad stämning.
 ??  ?? DIKTSAMLIN­G. Thomas Mikael Bäcks De tysta gatorna öppnar nya vyer med ”samma gamla sinnen”.
DIKTSAMLIN­G. Thomas Mikael Bäcks De tysta gatorna öppnar nya vyer med ”samma gamla sinnen”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland