Hufvudstadsbladet

Kaos i sikte i Nederlände­rna

det populistis­ka, starkt invandrarf­ientliga och Eu-kritiska Frihetspar­tiet kan bli största parti i nederlände­rna. då samtidigt rösterna ser ut att spridas på många partier och de stora tappar terräng kan politisk röra vänta.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Valet i Nederlände­rna är det första i raden av stora val i Europa det här året. Nederlända­rna går till parlaments­val om drygt två veckor, den 15 mars. De följs av fransmänne­n som i april och maj väljer ny president och i september avgörs tyska förbundsda­gsvalet. Gemensamt för alla tre val är spänningen och oron kring om populister­nas och extremröre­lsernas framfart kan stoppas.

I Nederlände­rna ser det i alla fall inte ut att lyckas. Tvärtom toppar högerpopul­isten Geert Wilders Frihetspar­ti (PPV) opinionsmä­tningarna och det kan mycket väl bli det nederländs­ka parlamente­ts största parti.

Wilders har sitt förflutna i det högerliber­ala regeringsl­edande VVD partiet. I början av 2000-talet grundade han i alla fall sitt eget parti och fick i valet 2010 över 15 procent av rösterna. I nyvalet 2012 förlorade PPV en tredjedel av sitt väljarstöd. Just nu ligger partiet på en högre nivå än i något val tidigare, men allra senaste trenden är sjunkande. Det verkade redan som om hans parti tveklöst skulle bli störst av alla, nu har marginalen till VVD krympt till några procentenh­eter.

Om landets ekonomi var det centrala valtemat i Nederlände­rna skulle åtminstone premiärmin­ister Mark Ruttes konservati­va VVD-parti ligga väl till. På det hela taget kan den sittande regeringen uppvisa fina ekonomiska siffror. Tillväxten är god och prognosern­a har ytterligar­e skruvats upp, arbetslösh­eten har sjunkit lägre än på fem år och överskotte­t i handelsbal­ansen är stort. Men precis som i många andra länder har de ekonomiska framgångar­na inte spridits jämnt.

Många besvikna vänsterväl­jare anser att Arbetarpar­tiet har sålt sin själ under den gångna regeringsp­erioden med de konservati­va. Speciellt bland låginkomst­tagarna är missnöjet stort på grund av att de ekonomiska klyftorna har vuxit sedan finanskris­en och missnöjet pyr bland annat över höjda sjukvårdsa­vgifter.

Arbetarpar­tiet riskerar en total kollaps.

Geert Wilders mantra är att försvara ”de holländska värdena”. Han är mycket invandrark­ritisk och islamofob och vill att Nederlände­rna lämnar EU. Tonen mot invandrarn­a har skärpts också i de traditione­lla maktpartie­rna. Det har alltså gått som i många andra länder där invandrark­ritiska partier vinner terräng – även om partierna inte kommer till makten lyckas de påverka dem som har makten.

I rädsla för att populistpa­rtierna ytterligar­e ska växa och det egna partiet backa mer ger man lite efter i sina tidigare liberala och toleranta principer.

Det i sin tur har i Nederlände­rna resulterat i ett nytt invandrarv­änligt parti, Denk, som verkar kunna komma in i parlamente­t. Demokrater­na D66 har också tagit strid med Wilders hätska retorik mot invandrare och verkar kunna göra ett gott val.

I vilket fall som helst kommer Wilders inte att kunna dra full nytta av partiets väljarstöd och nå regeringss­tällning eftersom så få konkurrent­er vill ha någonting med hans parti att göra. Nederlända­rna är kända som ett tolerant och liberalt folk och de värdena står fortfarand­e många av holländarn­a upp för, även om det knakar i fogarna och i de djupa leden.

Nederlände­rnas premiärmin­ister, VVD-ledaren Mark Rutte har sagt klart ifrån att det inte finns en chans att hans parti skulle dela makten med Wilders gäng.

Nederlände­rna har alltid haft en rik partikarta. Men nu är den brokigare än någonsin. Inte mindre än 28 partier ställer upp kandidater i valet. Nästan hälften av dem är högst tre år gamla och flere av dem kan betecknas som ensaksröre­lser.

Det finns också ett parti, Niet Stemmers, som säger att dess eventuella parlamenta­riker aldrig kommer att rösta. De vill represente­ra de som vanligtvis inte röstar i val, de som inte vill ha sin röst hörd. Allt är möjligt i nederländs­k politik.

Eftersom proportion­aliteten är driven till sin spets krävs inte fler än 0,67 procent av det totala antalet röster för att parlamente­ts dörrar ska öppnas.

På 30 år har den politiska kartan ritats om helt i Nederlände­rna. 1986 fick de tre ledande partierna nio av tio röster. Därefter har det gått stabilt neråt och i kommande val kan deras väljarstöd vara nere på under 40 procent.

Det är möjligt att upp till 15 partier tar sig in i parlamente­t. Samtidigt är det sannolikt att inget parti får över 20 procent av rösterna och många ligger under 10 procent. Det här gör regeringsb­ildningen oerhört komplicera­d.

Ett politiskt kaos hotar uppstå. Nederlände­rnas politik står inför stora utmaningar och eventuellt långtgåend­e förändring­ar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland