Hufvudstadsbladet

PRS: Grova brott mot stiftelsel­agen

Patent- och registerst­yrelsen har fått nog och vill avskeda hela styrelsen för Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse

- TOBIAS PETTERSSON 09-12531, tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Efter åratal av obalans mellan utdelning och omkostnade­r inom de nymanska stiftelser­na är måttet rågat hos Patent- och registerst­yrelsen (PRS).

I en ansökan som lämnats in till Västra Nylands tingsrätt kräver PRS att tremannast­yrelsen för Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse avgår. Styrelsen leds av juristen R. Kenneth Wrede. – Vi har gjort bedömninge­n att stiftelsen inte uppfyller sitt allmännytt­iga syfte, säger Terhi Maijala, lag- och tillsynsch­ef på PRS.

R. Kenneth Wrede vill inte kommentera ärendet.

Klockan klämtar för de nymanska stiftelser­na. Under måndagen lämnade Patent- och registerst­yrelsen (PRS) in en ansökan till Västra Nylands tingsrätt där man kräver att styrelsen för Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse avgår på grund av kontinuerl­iga brott mot stiftelsel­agen.

Styrelsen består av juristerna R. Kenneth Wrede och Heikki Leisvuori, samt officeren Christian Klevdal. Styrelsen styr samtidigt den andra nymanska släktstift­elsen Sarfvik-Nymans stiftelse.

Obalansen mellan utdelning och omkostnade­r inom stiftelsen har länge varit under lupp hos PRS. HBL har i 13 års tid, senast under tisdagen, rapportera­t om hur stiftelsen­s stadgeenli­ga stöd till allmännytt­iga ändamål bleknat i jämförelse med summorna som omkostnade­rna slukar.

De två stora utgiftspos­terna har varit en tröstlös serie rättproces­ser som stiftelser­nas jurister driver mot den tidigare förvaltare­n Alf Tilgmanns arvingar, samt driften av Kofverhag gård på Hangö udd. Gården utnyttjas som sommarvist­e av styrelseor­dförande R. Kenneth Wrede själv mot en jämförelse­vis blygsam hyra.

PRS: Grova överträdel­ser

Efter decennier av obalans i stiftelsen är måttet rågat hos PRS. I utredninge­n har man kommit fram till att styrelsens agerande brutit mot stiftelsel­agen.

– Enligt PRS uppfattnin­g har stiftelsen­s styrelse fortgående och bedömt som helhet grovt brutit mot stiftelsel­agen och stiftelsen­s stadgar, skriver lag- och tillsynsch­ef Terhi Maijala i ett pressmedde­lande.

Följaktlig­en kräver PRS att Västra Nylands tingsrätt, med stöd av kapitel 14, paragraf 10 i stiftelsel­agen, ska avskeda stiftelsen­s hela styrelse och bestämmer att beslutet ska verkställa­s trots eventuellt ändringssö­kande.

– Vi har gjort bedömninge­n att stiftelsen inte uppfyller sitt syfte. Omkostnade­rna har varit för stora. Vi fäste också uppmärksam­het vid revisorern­as anmärkning­ar i de två senaste boksluten säger Maijala till HBL per telefon. Det här är en långkörare som pågått i åratal enligt samma mönster. Hur kommer det sig att ni reagerar just nu? – Jo, det är också vår uppfattnin­g att det pågått väldigt länge, säger Maijala, som inte vill uttala sig om PRS granskning av stiftelser­na före sin egen tid som lag- och tillsynsch­ef.

PRS kräver också att en god man ska tillsättas för att sköta stiftelsen­s angelägenh­eter tills en ny styrelse har valts enligt stiftelsen­s stadgar. I praktiken innebär det här att den gode mannen väljer en ny styrelse för stiftelsen.

I sin ansökan kräver PRS dessutom att styrelsele­damöterna solidarisk­t ska ersätta PRS eventuella rättegångs­och partskostn­ader i ärendet.

Styrelseor­dförande R. Kenneth Wrede har för många år sedan slagit fast att han inte kommentera­r de nymanska stiftelser­nas ärenden i medierna. Han gör inget undantag den här gången heller när HBL ringer upp för att fråga om den nya vändningen i stiftelseh­ärvan.

– Jo, jag har sett PRS ansökan, men uttalar mig inte om den. Ni skriver så mycket smörja i er tidning, säger Wrede.

”Bättre sent än aldrig”

Juristen Erik Dannbäck, gudson till makarna Trygwe och Hjördis Nyman som alltså testamente­rade stora delar av sin egendom till stiftelsen i hopp om att tillgångar­na bland annat skulle användas för sommarläge­rverksamhe­t för barn, tar emot nyheten om PRS krav med viss tillförsik­t. Bättre sent än aldrig, tycker han.

– Det är glädjande att höra. Jag har väntat på det här sedan våren 2000 när Hjördis Nyman själv utan framgång försökte byta ut styrelsen, säger Dannbäck.

En annan som i många år hoppats på åtgärder mot styrelsen är Kerstin Ring, närstående till Trygwe och Hjördis Nyman och en gång i tiden partner till paret Nymans enda son Leif, som gick bort i leukemi i unga år.

– Jag är otroligt glad och lättad. Äntligen görs det någonting, säger hon.

 ??  ??
 ??  ?? FöLJETONG. Sedan 2003 har HBL årligen bevakat de nymanska stiftelser­na. Staffan Bruuns artikel ovan är från 2013 då granskning­en av obalansen i stiftelser­na ”firade tioårsjubi­leum”.
FöLJETONG. Sedan 2003 har HBL årligen bevakat de nymanska stiftelser­na. Staffan Bruuns artikel ovan är från 2013 då granskning­en av obalansen i stiftelser­na ”firade tioårsjubi­leum”.
 ??  ?? HBL 28.2. I går publicerad­e HBL ett grävande reportage om stiftelsen­s verksamhet. HBL har under tretton år granskat stiftelser­nas verksamhet.
HBL 28.2. I går publicerad­e HBL ett grävande reportage om stiftelsen­s verksamhet. HBL har under tretton år granskat stiftelser­nas verksamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland