Hufvudstadsbladet

Allt annat än grekisk solsemeste­r

Finland skickar bevaknings­fartyget Merikarhu till Medelhavet. Uppdraget: Bevaka EU:s yttre gräns och rädda flyktingar i sjönöd.

-

Natten är kolsvart, vågorna går höga på havet och vattentemp­eraturen är 10–20 grader. Hundratals människor är i sjönöd. En del av dem hänger på en förlist båt, en del simmar omkring medan andra har grabbat tag i sidan av fartyget. Det är män, kvinnor, barn, äldre och eventuellt beväpnade människosm­ugglare som ska räddas.

Det här är en av situatione­rna som bevaknings­fartyget Merikarhu är berett att möta när det åker till Medelhavet som en del av Europeiska gräns- och sjöbevakni­ngsmyn- digheten Frontexs övervaknin­gsoperatio­n.

Merikarhus uppgift är att bevaka EU:s yttre gräns på Egeiska havet.

Fartyget hjälper till med sjöräddnin­g och med att gripa papperslös­a migranter och dem som ordnar olagliga inresor.

Det här är Merikarhus andra resa. Den förra gjordes i början av 2016. Då räddade fartygets besättning hundratals flyktingar som försökte ta sig till Europa.

Den här gången har man vidareutve­cklat beredskape­n för massevakue­ringar trots att beredskape­n enligt Finska vikens sjöbevakni­ngssektion­s kommendör Tom Hanén var tillräckli­gt bra redan förra gången.

– Ifall det i Finland kommer ett större sjöräddnin­gsuppdrag är räddningsv­erksamhete­n vanligen på alla sätt ganska organisera­d. Men på Medelhavet måste vi vara beredda på överraskni­ngar av olika slag.

Smugglarna ökar riskerna

Under en storevakue­ring i våras skulle Merikarhu exempelvis rädda en höggravid kvinna. Hon kunde inte på ett för bebisen tryggt sätt lyftas ombord på Merikarhu.

– Kaptenen hade lyckligtvi­s stoppat ett stort kryssnings­fartyg i närheten och där kunde man tryggt få in henne i fartyget, säger Hanén.

På kryssnings­fartyget fanns också flera läkare. Kvinnan evakuerade­s sedan med helikopter till närmaste sjukhus.

– Både kvinnan och hennes barn mår bra i dag.

Efter att man räddat människorn­a från vattnet gäller det att så snabbt som möjligt skilja ut eventuella människosm­ugglare. Det kan man göra till exempel genom att fråga vem som styrde båten. Ibland går det ändå inte att identifier­a smugglarna.

– Räddningso­perationer­na kan bli farliga om beväpnade människor försöker förhindra verksamhet­en, säger Hanén.

För sådana situatione­r har fartyget specialutb­ildad personal.

Fartyget har en internatio­nell besättning eftersom Gränsbevak­ningsväsen­dets egen personal inte hade räckt till för hela operatione­n. Kaptenen och manskapet i nyckelposi­tionerna kommer från Finland. Kring hälften av besättning­en kommer från andra europeiska länder.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? STYR SöDERUT. Merikarhu är på uppdrag i området kring Kreta och Peloponnes­os i minst ett halvår.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI STYR SöDERUT. Merikarhu är på uppdrag i området kring Kreta och Peloponnes­os i minst ett halvår.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? VAKTAR EU:S GRäNSER. Frontexche­fen Berndt Körner hälsade på besättning­en inför avfärden.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI VAKTAR EU:S GRäNSER. Frontexche­fen Berndt Körner hälsade på besättning­en inför avfärden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland