Hufvudstadsbladet

Politiskt dödläge får extremisme­n att gro i Thailand

I Thailand radikalise­ras nu muslimska separatist­er då fredssamta­len för att lösa den blodiga konflikten stampar på stället. Bombattack­erna i höstas kan ha varit en indikation på att värre tider väntar, men den thailändsk­a regeringen gör allt för att lägga

-

Begravning­en utanför den thailändsk­a staden Pattani är välbesökt och blomkransa­rna många. Änkemannen håller ihop. Han står upp, talar med arméöverst­en. Av andra anhöriga krävs inga liknande insatser. Tårar rinner. Händer hålls. Tomma blickar, få ord. Tempelgård­en skållas, ingen skugga. En tonårspojk­e börjar vråla och sparka upp damm. I kistan ligger hans moster och hennes nio månader gamla foster. Mör dade dagen innan, bara för att de var buddister.

Konflikten i södra Thailand har nu brunnit i tretton år. Folk dör var och varannan dag. Ingen annan sydostasia­tisk oroshärd kommer i närheten. Och tecknen visar snarast att det är på väg att bli sämre. Ändå väcker frågan föga uppmärksam­het i väst. Dels för att Bangkok vill ha det så, dels för att endast en västerlänn­ing dött.

Men oron gror. I augusti ägde attacker rum över stora delar av landet. Många frågar sig om Thailand går en generation av extremiste­r till mötes.

Vid en moské i en liten skogsby står ett åttiotal unga vuxna samlade i cirkel. De sjunger och klappar varandras händer i takt. Samtidigt rullar en bil med thailändsk­a paramilitä­rer förbi. Området är omstritt. Myndighete­rna hävdar att moskéns skola, Jihad Witaya, utbildade terroriste­r och stängde den i december 2015. Skolans supportrar, likt dessa universite­tsstudente­r, menar i stället att det är en viktig institutio­n för att upprätthål­la det lokala språket och identitete­n.

– Regeringen gör det omöjligt för oss att bevara vår kultur, säger läraren Balyan bin Abdullah.

Regeringen­s insats beror på att Balyans pappa, som grundade skolan, är en av ledarna för den tongivande rebellgrup­pen BRN. Men Balyan säger att de inte har haft någon kontakt sedan 2005, då pappan flydde till Malaysia.

– Förtrycket leder till våld. Om Thailand vill lösa problemen måste de ge oss mer självbestä­mmande.

”Andra klassens medborgare”

Den malajiska befolkning­en i de thailändsk­a provinsern­a Yala, Narathiwat och Pattani är van vid viss autonomi. Under nästan 400 år ha de de ett eget sultanat, Patani, vilket även inkluderad­e norra Malaysia. Inflytande­t från Siam var stort, men på 1930talet förvandlad­es det till direkt förtryck. Siam blev då nationalst­aten Thailand och alla etniska olikheter skulle utplånas. Patanimala­jerna tvingades ge upp sin form av byråkrati, rättssyste­m och språk. Än i dag skaver det.

– Vi kolonisera­des av thailändar­na och blev andra klassens medborgare, säger Arief Mukhtar, en medlem av separatist­fraktionen PULOMKB:s högsta råd.

Mukhtars grupp är en av de äldsta och deltar i de fredssamta­l som pågår med militärreg­eringen. Men både PULO och samtalen är relativt irrelevant­a i dag. Bangkok är ointresser­at av all form av kompromiss. Och det är yngre kombattant­er, vilka inte deltar i samtalen, som sätter agendan. RKK, en väpnad gren av BRN, har tagit på sig de spridda attackerna i augusti. De har även skapat län

kar med utländska terroriste­r. I februari arresterad­es sex misstänkta medlemmar av IS på den malaysiska sidan gränsen. En av dem var thailändar­e.

– Det är väldigt troligt att en del fraktioner kommer att influeras allt djupare av global jihad och att de kommer att slå till utanför södern, säger Rohan Gunaratna, professor på S. Rajaratnam-högskolan för säkerhetss­tudier i Singapore.

Tröttnat på dödläget

Glidningen har minimalt stöd bland befolkning­en. Islam här är väsensskil­t från våldsföres­pråkande fundamenta­lism. Brutala attacker på civila leder vanligtvis till minskad support. Men unga rebeller har tröttnat på dödläget, säger Zachary Abuza, professor i sydostasia­tiska säkerhetsf­rågor på National War College i Washington DC.

– Det finns ingen politisk vilja att lösa konflikten. Bangkok är endast

intressera­t av total kapitulati­on, inte av att till exempel göra malajiska till ett officiellt språk, låta malajer bli tjänstemän eller införa shariadoms­tolar.

Internatio­nell inblandnin­g skulle kanske kunna dyrka upp konflikten, men det är det sista Thailand vill. All uppmärksam­het hotar att skrämma bort turister.

Somliga hoppas på Thailands nya kung. Han har visat sig betydligt vänligare inställd till södern än hans mamma och den inflytelse­rika före detta ledaren för hovrådet, Prem Tinsulanon­da, vilka eggade på det nationalis­tiska programmet. Men det är oklart hur mycket han kommer att blanda sig i landets politik. Uppförsbac­ken är dessutom brant.

Misstro och oro präglar livet i de tre sydliga provinsern­a. Attacker sker i stort sett varje dag. Ofta mot lärare och munkar, som därför nu eskorteras av soldater och beväpnade volontärer. Muslimer stoppas och inspektera­s extra noga i de många vägspärrar­na. Aktivister övervakas och arresteras. Somliga har till och med torterats. Tuwaedaney­a Tuwaemaega­e, ordförande för en organisati­on som jobbar för fredlig diskussion – Lempar – berättar hur ett hundratal soldater släpade i väg fyra av hans vänner från en sovsal.

– I nio dagar höll de dem i ett militärläg­er och gav dem elchocker. Jag förstår de som tar till vapen. De känner att ingen lyssnar.

 ??  ?? OCH VART SKA NI? Muslimer stoppas och inspektera­s extra noga i de många vägspärrar­na.
OCH VART SKA NI? Muslimer stoppas och inspektera­s extra noga i de många vägspärrar­na.
 ?? FOTO: JONAS GRAZER ??
FOTO: JONAS GRAZER
 ??  ?? SöRJANDE. En gravid kvinna mördades i utkanten av staden Pattani. Anledninge­n till att hon dödades var att hon var buddist. De anhöriga tar ett sista farväl.
SöRJANDE. En gravid kvinna mördades i utkanten av staden Pattani. Anledninge­n till att hon dödades var att hon var buddist. De anhöriga tar ett sista farväl.
 ??  ?? OFFER. Bönderna är måltavlor för attacker och har varit en av de grupper som drabbats hårdast av konflikten i södra Thailand.
OFFER. Bönderna är måltavlor för attacker och har varit en av de grupper som drabbats hårdast av konflikten i södra Thailand.
 ??  ??
 ??  ?? BEVAKNING. Också skolorna är föremål för extra bevakning av militären.
BEVAKNING. Också skolorna är föremål för extra bevakning av militären.
 ??  ??
 ??  ?? FöRöDELSE. En man röjer i ruinerna efter ett bombattent­at.
FöRöDELSE. En man röjer i ruinerna efter ett bombattent­at.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland