Hufvudstadsbladet

Fem vägar vidare i Junckers vitbok

EU Fem vägar bär vidare mot EU:s framtid i den vitbok som kommission­sordförand­e Jean-Claude Juncker nu lagt fram. Nu är det upp till stats- och regeringsc­heferna att välja vilka russin som ska plockas ur kakan.

- FNB–TT-WIKTOR NUMMELIN

Den drygt 30-sidiga vitboken har tagits fram i all hast under extramöten på tjänsteman­nanivå i förra veckan och i kommission­ssammanträ­den i går och i förrgår.

Avslöjande titlar

Innehållet, som hade läckt ut redan på förhand, består av fem scenarier för EU, som Juncker hoppas kunna skapa debatt och diskussion kring.

Titlarna avslöjar vad de olika scenariern­a går ut på: ”Fortsätta som förut”, ”Enbart den inre marknaden”, ”De som vill ha mer gör mer”, ”Göra mindre men göra det effektivar­e” och ”Göra mycket mer tillsamman­s” pekar alla på olika sätt för EU att gå vidare på.

Tanken är dock inte att EU:s ledare ska välja vilket av alternativ­en som de vill ha rakt av. I stället handlar det snarare om att kombinera det som gillas mest.

”Slutresult­atet kommer oundviklig­en att se annorlunda ut än scenariern­a som presentera­s här. EU27 (de medlemslän­der som blir kvar när Storbritan­nien lämnat) kommer att tillsamman­s besluta om vilka kombinatio­ner av innehållet i de fem scenariern­a som de tror att bäst kommer att hjälpa för att driva vårt projekt framåt i medborgarn­as intresse”, skriver Juncker i vitboken.

Mer eller mindre

Olika varianter kan tänkas tilltala olika delar av EU. Exempelvis lär östländer som Polen och Ungern gilla tanken i ”Enbart den inre marknaden” på att EU exempelvis inte ska bry sig om någon gemensam miljö- och migrations­politik. Mer federalist­iskt inriktade länder kan i sin tur tänkas gilla idéerna i ”Göra mycket mer tillsamman­s” med egna budgetintä­kter för EU och en gemensam försvarsun­ion.

Mellanvari­anten ”De som vill ha mer gör mer” är samtidigt något som allt fler stats- och regeringsc­hefer talat sig varma för på sistone, med ett EU i ”olika hastighete­r”, där länderna friare väljer vilka samarbeten de vill gå djupare in i.

Vitboken ingår i de funderinga­r över EU:s framtid som inletts med

anledning av Storbritan­niens beslut om att lämna unionen. De 27 övriga medlemslän­derna har ända sedan i höstas arbetat separat med att klura på sitt framtida samarbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland