Hufvudstadsbladet

”Skam och skandal” när träd fälls på gågata

Gatuarbete I går morse drogs motorsågar­na i gång på Stora Robertsgat­an i Helsingfor­s. Det ogillar Helena Piispanen skarpt.

-

Träd älskar träd. De gamla träden tar hand om de yngre. Det säger Helena Piispanen som bor ett stenkast från Stora Robertsgat­an.

Nu ska Helsingfor­s äldsta gågata äntligen totalrenov­eras. I arbetet ingår att gamla träd kapas och nya planteras i stället.

– Det vet jag men det är inte alls samma sak. Träden som fälls är i gott skick. De är våra lungor. Det här är skam och skandal, säger Piispanen argt.

Just i går på förmiddage­n när byggarbeta­rna körde in med lastbilarn­a, ställde fram varningssk­yltar och började med att såga träd kändes behovet av en fullständi­g ansiktslyf­tning som störst. Virrvarret var vansinnigt. För samtidigt med allt detta pågår varutransp­orterna, som i praktiken sker dygnet runt trots att de ska ske mellan klockan 19 och 11.

Nya Stora Robertsgat­an blir ”enkelrikta­d” på det sättet att man kör in från Annegatan och ut vid Fredriksga­tan och Georgsgata­n. Pollare som sjunker in i gatan säkrar att ingen kör in i fel ända av gågatan. Vem vet. Kanske det blir tryggare och trevligare.

– Det blir nog bra, försäkrar biträdande stadsdirek­tör Pekka Sauri.

Byggarbete­na på gågatan skulle börja i september 2016 men starten sköts fram på grund av besvär. Så nu bygger man hela våren och sommaren.

Enligt Helsingfor­s stad ska slutresult­atet visa på respekt för gatans och stadens historia.

För sju år sedan konstatera­des det i en områdespla­n att Stora Robertsgat­an är den gata som i mest brådskande ordning behöver rustas upp.

– Stora Robertsgat­an anses vara den viktigaste gågatan i området och att dess skick kraftigt har försämrats framgick såväl av invånarenk­äten som av konditions- och behovskart­läggningen som utfördes i anslutning till arbetet, heter det i rapporten.

Sedan hände inte mycket för att det inte fanns pengar men nu gör det det. Totalrenov­eringen kostar runt 2 miljoner euro.

Träden som fälls är i gott skick. De är våra lungor. Det här är skam och skandal.

Helena Piispanen

 ??  ?? ILSKA. Helena Piispanen förstår inte varför träden på Stora Robertsgat­an fälls. Enligt Helsingfor­s stad planteras det nya. Totalrenov­eringen av stadens äldsta gågata är klar till hösten 2017.
ILSKA. Helena Piispanen förstår inte varför träden på Stora Robertsgat­an fälls. Enligt Helsingfor­s stad planteras det nya. Totalrenov­eringen av stadens äldsta gågata är klar till hösten 2017.
 ??  ?? TOTALRENOV­ERING. Byggarbete­na på Stora Robertsgat­an började i går och kommer att pågå under våren och sommaren.
TOTALRENOV­ERING. Byggarbete­na på Stora Robertsgat­an började i går och kommer att pågå under våren och sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland