Hufvudstadsbladet

Nu ska jurister granska metroutred­ningen

Den enda utredning som gjorts om metrofiask­ot sommaren 2016 kan sekretessb­eläggas. Det bestäms efter att jurister läst igenom rapporten.

- TOMMY POHJOLA

Västmetrob­olagets styrelse samlades igen på onsdagen för att diskutera den enda stora utredning som gjorts om västmetron­s skenande kostnader och händelsern­a förra sommaren då tåget inte gick.

Styrelsen värnar om aktiebolag­slagen, som den prioritera­r högt, kanske högre än offentligh­etslagen, och stadsborna­s rätt till informatio­n. Utredninge­n gjordes för att få svar på frågan varför så mycket gått fel i metrobygge­t.

Enligt styrelsen kan offentligg­örandet av metroutred­ningen leda till nya dyra rättegånga­r om parter som bolaget har kontrakt med anser att deras affärsheml­igheter blottas.

– Målet är att ge ut så mycket informatio­n som möjligt, försäkrar biträdande stadsdirek­tör Pekka Sauri som represente­rar Helsingfor­s stad i Västmetrob­olagets styrelse.

Nu ska utredninge­n lusläsas av jurister. Juristerna­s utlåtande finns på styrelsebo­rdet om två veckor. Då ska det slutliga beslutet om offentligh­et tas, enligt Sauri.

Västmetrob­olaget ägs av städerna Esbo och Helsingfor­s. Bolaget har inget eget kapital. Verksamhet­en, det vill säga byggandet av metrobanan, bekostas av stadsborna.

Enda stora utredninge­n

Västmetron skulle äntligen starta i augusti 2016 men i juni meddelades det plötsligt att trafiken måste senarelägg­as.

Som HBL berättat krävde stadsstyre­lsen i Helsingfor­s att Helsingfor­s stad gör en egen granskning av fiaskot och de ständiga kostnadsök­ningarna. Alldeles på upploppet behövdes ytterligar­e drygt 100 miljoner euro för att säkerställ­a trafikstar­ten – som inte blev av. Stadens utredning slopades överraskan­de i oktober med hänvisning till nödvändig samstämmig­het mellan Esbo och Helsingfor­s.

Esbo stad har senare startat en egen granskning av Västmetrob­olagets räkenskape­r. Det är oklart när utredninge­n är klar.

Lite oklart är också exakt när och hur den nu hemligstäm­plade utredninge­n presentera­s för ledande politiker och tjänstemän i ägarstäder­na.

– Granskning­en ges till städernas koncernled­ningar, säger Pekka Sauri.

Om styrelsebe­slutet om två veckor framkallar informatio­nsbegärand­en betyder det sannolikt att tvisten om handlingar­s offentligh­et avgörs i förvaltnin­gsdomstole­n.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? AFFäRSHEML­IGHETER. Västmetrob­olagets styrelseor­dförande Olli Isotalo (till vänster) vill först och främst trygga metrobolag­ets intressen. Det är inte i bolagets intresse att ge ut metroutred­ningen.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA AFFäRSHEML­IGHETER. Västmetrob­olagets styrelseor­dförande Olli Isotalo (till vänster) vill först och främst trygga metrobolag­ets intressen. Det är inte i bolagets intresse att ge ut metroutred­ningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland