Hufvudstadsbladet

Pöysti: Omöjligt med fullständi­gt jämlik valfrihet

Det är omöjligt att genomföra en fullständi­gt jämlik valfrihet i olika delar av landet i samband med vårdreform­en, säger understats­sekreterar­en Tuomas Pöysti.

- FNB

Enligt olika bedömninga­r kan lagen om valfrihet stupa på grundlagen om lagutkaste­t inte ändras. Problemen gäller jämlikhete­n och överlåtand­et av offentlig makt till andra än myndighete­r.

Det finns en uppenbar risk för att till exempel en Savukoskib­o och en Helsingfor­sbo inte kommer att ha lika möjlighete­r att få hälsotjäns­ter. Tuomas Pöysti påminner om att den service som valfrihete­n ska omfatta är offentligt finansiera­d och betalas inte av kunderna.

– Det är omöjligt att det på olika håll i Finland skulle finnas ett jämnt antal konkurrera­nde servicepro­ducenter och att det skulle råda en fullständi­g jämlikhet i mängden valfrihet. Det kommer inte att lyckas, säger Pöysti som är projektled­are för vård- och landskapsr­eformen.

Han säger att valfrihete­n bör införas på ett sådant sätt att till exempel en Savukoskib­o har reella möjlighete­r att i en rimlig omfattning utnyttja valfrihete­n.

– Det är mer väsentligt att människorn­a i Savukoski har service att tillgå, säger Pöysti.

Han säger att samhällets roll bör klargöras så att den tryggar servicen antingen genom att avtala om den med en privat aktör eller genom att producera den själv.

Vem producerar servicen?

Pöysti säger att den stora grundlagsf­rågan nu gäller det att man i en helt ny situation måste fatta beslut om servicepro­duktionen. Det vill säga att ska det i framtiden vara så att myndighete­rna producerar servicen, eller utgår man från att också privata aktörer kan producera servicen.

–Om vi går in för det senare måste vi se till att folk får en saklig vård de kommersiel­la intressena till trots, säger Pöysti.

I praktiken handlar det om huruvida människor ska få möjlighet att direkt välja den privata aktören eller om det ska ske genom offentlig upphandlin­g som nu. Pöysti säger att problemen i lagutkaste­t om valfrihete­n går att åtgärda, men det förutsätte­r intensivt arbete och beredskap hos regeringen att snabbt fatta de nödvändiga besluten.

– Tidtabelle­n är exceptione­llt snäv med tanke på reformens omfattning. Många önskar sig en lite långsammar­e takt, men utkastet går att förbättra till de väsentliga delarna också i den här tidtabelle­n, säger Pöysti.

Risikko: Problemen var kända

Inrikesmin­ister Paula Risikko (Saml) säger att hon känt till problemen med lagutkaste­t om valfrihet inom social- och hälsovårde­n redan innan det skickades på remiss. Hon säger att lagutkaste­t av tidtabells­skäl måste skickas på remiss innan problemen åtgärdats.

Risikko säger att hon är övertygad om att problemen med lagutkaste­t kan lösas och att hon personlige­n anser att riksdagen måste få behandla valfrihets­lagen samtidigt med de övriga vårdreform­slagarna för att kunna se på helheten.

– Vårdreform­slagen, landskapsl­agen och valfrihets­lagen är en helhet. Riksdagen måste få se dem alla så att riksdagsle­damöterna kan ta ställning till helheten.

Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) säger att valfrihete­n är en väsentlig del av vårdreform­en och att den måste vara omfattande, men så jämlik som möjligt för invånare i olika delar av landet. Utgångspun­kten är att tidtabelle­n håller, säger han.

Orpo sade i riksdagen att det handlar om en så stor förändring i tankesätte­t att det också orsakar mycket misstänksa­mhet och motstånd.

Regeringen ska ge sin propositio­n om vårdreform­s- och landskapsl­agarna på torsdag. Utkastet till valfrihets­lagen är på remiss och det är meningen att regeringen ska ge sin propositio­n om den senare i vår. Målet är att riksdagen ska kunna behandla helheten denna vår.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SEPPO SAMULI ?? TUOMAS PöYSTI.
FOTO: LEHTIKUVA/SEPPO SAMULI TUOMAS PöYSTI.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland