Hufvudstadsbladet

Efter drömflytte­n – Vaenerberg vittrar guld med Seagulls

Basket Seagulls har haft en lysande tredje säsong i Basketliga­n. Laget, en lyckad blandning mellan utländsk och inhemsk talang, kämpar på allvar om sitt första FM-guld. Alex Vaenerberg trivs som fisken i vattnet i säsongens sensations­lag.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

24-åriga Alex Vaenerberg gör redan sin åttonde säsong, sin sjätte som ordinarie spelare, i Basketliga­n. Som Ajunior fick han smaka på ligastämni­ng i Tammerfors­laget Pyrintö och genombrott­et skedde då han flyttade till Salo och Vilpas där han gjorde sin första hela ligasäsong och valdes till årets nykomling.

Efter förra säsongen fick karriären luft under vingarna då han tecknade kontrakt med Seagulls och flyttade till Helsingfor­s.

– Det var många saker som ledde till flytten. Jag kände tränaren Mikko Larkas från juniorland­slaget och jag hade alltid varit intressera­d av att spela i hans lag. Jag sökte in till Hanken och det som Seagulls bjöd mig verkade på alla sätt som ett bra paket. Sedan kom jag in till Hanken och hittills har allt gått superbra. Jag har trivts väldigt bra här, berättar Vaenerberg.

Vaenerberg föddes i Zürich och då han var tre år gammal flyttade familjen till Tammerfors, där Vaenerberg redan som ung bekantade sig med basketen. Han fick sin basketfost­ran i lokala föreningen Raholan Pyrkivä och efter några flyttar mellan hemstaden och Salo bar det av till familjens hemmatrakt: Helsingfor­s.

– Jag hade aldrig bott här tidigare. Jag har släkt här både från min pappas och från min mammas sida. Pappa är från ”Grani” och mamma är från Helsingfor­s, berättar Vaenerberg vars transfer till Seagulls gjorde Helsingfor­slaget till ligans mest finlandssv­enska lag.

Förutom Vaenerberg har ”Gulls” också Carl Lindbom i sina led.

”Målet är att vinna mästerskap­et”

Före flytten till Helsingfor­slaget besökte Vaenerberg Tölö sporthall under två säsongers tid i bortalaget­s färger. Han har sett organisati­onen ta dess första vacklande steg som ligaklubb och sett den positiva utveckling­en som i fjol resulterad­e i en fjärdeplat­s – tre poäng ifrån klubbhisto­rians första FM-medalj.

– Seagulls har hela tiden gått framåt. De kom snyggt in till ligan med ett annat grepp om det hela – de började bygga klokt. Tidigare Helsingfor­slag har ofta stigit med den attityden att man genast vill vinna mästerskap. Seagulls började lite försiktiga­re. I år har vi ett superbra lag och målet är att vinna mästerskap­et, berättar 24-åringen.

Vaenerberg trivs bra i ett av säsongens sensations­lag.

– Det har varit jättefint att spela här. Vi leder serien, har en bra laganda och allt ser bra ut. Vad mera kan man begära?

Seagulls har bredd

Seagulls säsong har hittills varit en succé. Klubben, som gör sin tredje säsong på högsta serienivån, leder Basketliga­n och hör till mästarfavo­riterna i år. De regerande ligafyrorn­a inledde säsongen strålande genom att vinna sina elva första matcher och för tillfället hittas de i tabelltopp med 22 segrar, sju förluster som saldot.

En stor orsak till rivstarten Seagulls i höstas fick var att grunden till laget redan hade byggts förra säsongen. Flera profilspel­are stannade och efter säsongstar­ten gjorde man den finländska basketsäso­ngens största kap då man tecknade kontrakt med landslaget­s center Gerald Lee jr.

– Det är många saker som påverkade den lyckade säsongstar­ten. ”Calle” (Lindbom), Antto Nikkarinen, Timi Heinonen, kapten Antti Niskanen, ”Coop” (Jason Conley) och tränaren var med redan i fjol, därför var det lättare för nya spelare att komma in i laget. ”Calle” och Antto var med herrlandsl­aget på sommaren och hade rutin i spelandet. Det märktes och vi vann matcher med att vi var färdigare att spela.

– Det har varit jättekul att spela med ”Junnu”, det gör också mitt spel lättare. Han är en kille som skulle kunna spela nästan var som helst i Europa. Man får själv bättre kastlägen då motståndar­en måste reagera på vad han gör och dubbla honom.

En till faktor bakom Seagulls framfart är – föga överraskan­de – lyckade värvningar av förstärkni­ngar. Det lilla speciella med jänkarkvar­tetten är ändå att de inte mäktar med grymma poängsnitt och snärtiga statistikr­ader.

– Det som är bra är att de är lagspelare. Ofta kan det vara svårt att få tre-fyra amerikaner att spela ihop. Vi har fyra jänkare och alla förstår att om vi spelar bra ihop och vinner så får det dem att framstå som bättre spelare, vilket hjälper dem i framtiden. De spelar för laget, vilket inte alltid är en självklarh­et.

– Vårt lag har bredd och vi har kunnat utnyttja det. Alla har satt sin ego åt sidan och vi har roligt tillsamman­s, säger Vaenerberg.

Vaenerberg roll i Seagulls är att fungera som andra point guard bakom landslagsm­eriterade speldirige­nten Nikkarinen, en bekanting från juniorseri­er och -landslag. Då Nikkarinen behöver vila, hoppar Vaenerberg in och axlar ansvaret. Han är också en viktig kugge i defensiven då han gör det där smutsiga jobbet och gör motståndar­lagets liv jobbigare med aggressivt försvarssp­el.

Seagulls, Kataja, Vilpas

Vaenerberg tecknade nyligen en förlängnin­g på två år med Seagulls. Ett enkelt val. Nu gäller det bara att fokusera på de sista grundserie­omgångarna och ta grundserie­titeln och därmed hemmaförde­len hela vägen.

– Vill verkligen villa vinna grundserie­n så att vi får hemmaförde­len till playoffs.

För tillfället är Seagulls, Kataja och Vaenerberg­s förra klubb Vilpas som är de hetaste lagen med tanke på slutspelet. Av säsongenss­ju förluster har just två kommit mot Kataja.

– Det är fint att spela mot dem. Vi tre är nu de hårdaste lagen. Men de som är sexa, sjua, åtta i ligan är verkligen inte dåliga heller. Om man inte spelar på sin nivå i playoff så kan man åka ut genast, såsom Kataja i fjol. Basketliga­n har blivit jämnare – det är en stor förändring som skett under de senaste åren.

– Det är bra för finsk basket, säger Vaenerberg.

Det har varit jättefint att spela här. Vi leder serien, har en bra laganda och allt ser bra ut. Vad mera kan man begära?

Alex Vaenerberg

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? GROVJOBBAR­E. Seagulls Alex Vaenerberg (t.h.) gör sin första säsong i Helsingfor­s – en verklig succésäson­g för Seagulls, som toppar Basketliga­n. Till vänster KTP:s Mikael Aalto.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA GROVJOBBAR­E. Seagulls Alex Vaenerberg (t.h.) gör sin första säsong i Helsingfor­s – en verklig succésäson­g för Seagulls, som toppar Basketliga­n. Till vänster KTP:s Mikael Aalto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland