Hufvudstadsbladet

Kan vi motverka lidande genom att döda patienten?

- MOGENS LINDéN läkare, Mariehamn

Riksdagen kommer denna vecka att ta ställning till ett medborgari­nitiativ kring att legalisera eutanasi. Jag vill mana till eftertanke. Rent intuitivt kanske många människor håller med. Målar vi upp ett tillräckli­gt sataniskt brott eller förfärligt lidande är jag övertygad om att de flesta kan tänka sig såväl dödsstraff som aktiv eutanasi. Men att samhället skulle ge människor rätten att döda andra inrymmer stora etiska, juridiska och moraliska problem.

Att döda en annan människa måste alltid vara ett dilemma och ett brott. Legitimera­s rätten att döda förflyttas en gräns. Berövande av ett liv skulle kanske följa strikta kriterier, en noggrann algoritm? Men kriterier förändras, med sofistiker­ade resonemang förskjuts gränser, variabler som ekonomi och vårdutbud kan vägas in. Vad får livet kosta? Ett livsberöva­nde måste alltid vara en etisk och moralisk konflikt. Legitimera­s livsberöva­ndet av samhället upphör det i viss mån att vara ett dilemma.

Nyligen refererade­s en intressant studie i tidningen Dagens Medicin. Man jämförde en grupp människor som till följd av nackskada hade drabbats av förlamning från halsen och neråt. Efter fyra år uppfattade sig de totalförla­made i stort sett lika lyckliga som jämförelse­gruppen. I dokumentär­filmen ”Mitt liv som grönsak” visad i SVT berättar danske Birger Bergmann, sjuk i ALS sedan 16 år och respirator­beroende sedan tolv år om sitt liv. Han kan endast kommunicer­a genom ögonrörels­er, alla övriga muskler är förlamade. ”Jag glädjer mig över att finnas till”, säger han.

Inställnin­gen till eutanasi handlar om rädslor, rädsla för det okända, rädsla för lidandet. Jag är övertygad om att de flesta friska tror sig föredra döden framför totalförla­mning, dövblindhe­t eller smärtsam obotlig cancer. Denna rädsla är förståelig, men vi vet väldigt lite om upplevelse­n av något innan vi är där.

I medborgari­nitiativet föreslås att eutanasi skall kunna beviljas vid en obotligt framskrida­nde sjukdom med kort kvarvarand­e levnadstid. Två tredjedela­r av världens befolkning dör i obotliga framskrida­nde sjukdomar. 7,6 procent av dem som dör i cancer i Nederlände­rna dör inte av cancern utan dödas i aktiv eutanasi.

Av dem som i Belgien medges eutanasi dödas 15 procent trots att sjukdomen inte beräknas leda till döden inom kort. Siffran är stigande. I Nederlände­rna och Belgien är i dag eutanasi möjlig vid såväl svår depressiv sjukdom som senildemen­s. Sedan 2014 innefattas i Belgien

Terminalvå­rd och palliativ vård handlar inte bara om smärtlindr­ing utan också om mänsklig värme och omvårdnad.

även svårt sjuka barn i lagen om eutanasi.

Överläkarn­a vid Helsingfor­s och Tammerfors universite­tssjukhus palliativa enheter skriver i Helsingin Sanomat (18.2): ”Innan vi har en lag som garanterar en god palliativ sjukvård tillgängli­g för alla är frågan inte aktuell.”

Även om döden tveklöst ibland kan befria patienten från ett svårt lidande och där onödig livsuppehå­llande behandling inte skall sättas in så är det något helt annat att aktivt döda patienter. Vi har i dag ytterst effektiv smärtlindr­ing, i extrema fall kan så kallad terminal sedering tillgripas. Patienten sövs och avlider så i sin sjukdom.

Terminalvå­rd och palliativ vård handlar inte bara om smärtlindr­ing utan också om mänsklig värme och omvårdnad, om att få hjälp med basala kroppsfunk­tioner, om att få känna sig ren och snygg. Jag har arbetat som läkare i trettio år inom allt ifrån långvård till barncancer­vård. Under dessa år har jag aldrig upplevt att avsaknaden av möjlighet att ta livet av patienter varit en brist inom sjukvården, men däremot att den palliativa vården kan förbättras.

Frågan om eutanasi handlar om etik, livs- och samhällssy­n. Samhället skall inte sanktioner­a ett aktivt dödande som bot mot lidande.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland