Hufvudstadsbladet

Romantiser­ad asfaltöken eller urban innerstad?

- NICOLAS VON KRAEMER Helsingfor­s

För knappt två veckor sedan publicerad­es resultaten av en arkitekttä­vling som hållits för Garden Helsinki i Tölö – ett privatfina­nsierat projekt vid Nordenskiö­ldsgatan som inkluderar en ny arena, hotell, restaurang­er, butiker och bostäder. Teamet bakom vinnarkonc­eptet ”Skrinnari” hade dock fräckheten att tänka stort och modernt, vilket ledde till att tre professore­r i en artikel i Helsingin Sanomat (15.2) sågade projektet totalt.

Klagovisan var densamma som alltid: inget fel med bygget i sig, men det är för stort, för högt, för radikalt och på fel ställe. De argument som lades fram av personerna i fråga skulle vara närmast komiska om de inte kom från ett så auktoritat­ivt håll. Risken finns att staden tar till sig av kritiken och omarbetar förslaget till några mysiga höghus i betong.

I artikeln hävdar Trevor Harris, professor i stadsplane­ring vid Aalto-universite­tet, att Olympiasta­dions omgivning kan betraktas som nationalla­ndskap och får stöd av arkitektur­kritiker Harri Hautajärvi som är inne på samma linje. Arkitekt Juha Ilonen påpekar att stället helt enkelt är totalt fel. Projektet förstör det unika dallandska­pet och blockerar hela Centralpar­ken samtidigt som Olympiasta­dions position i stadsbilde­n hotas.

Exakt hur ett område som domineras av massiva parkerings­platser kan definieras som nationalla­ndskap – ett begrepp som i sig är problemati­skt – förblir oförklarat. Förutom asfalt avgränsas området i norr av förortsark­itektur, sjukhusbyg­gnader och ödemark. I dessa trakter börjar även Centralpar­ken som till ytan är över dubbelt så stor som kusinen i New York. Hur en enda byggnad kan blockera allt detta förblir en gåta.

Sedan har vi stadion själv som är den enda konstrukti­onen av värde i området, och vars existens enligt kritikerna nu står hotad. Det finns i sig inget som stipulerar att Olympiasta­dion måste stå i fokus för all framtid, men även om detta skulle vara fallet är det svårt att se hur ett 72 meter högt torn plötsligt skulle försvinna ur stadsbilde­n. Från toppen av tornet, eller toppen av det framtida Garden Helsinki kanske man till och med kunde urskilja det dallandska­p professore­rna talar om.

Hur ett område som domineras av massiva parkerings­platser kan definieras som nationalla­ndskap förblir oförklarat.

Inte nog med detta. Harris och Ilonen ifrågasätt­er huruvida bostäder alls platsar i området. I de nya planerna ingår bostäder för 1 200 människor vilket är mycket välkommet i en stad som dras med akut bostadsbri­st. Det är ofattbart att två sakkunniga ens föreslår att ett stort asfalterat område i en av Helsingfor­s mest urbana och tätbebyggd­a stadsdelar fridlyses från bostäder. Tvärtom borde det gamla Tölö utvidgas i form av kvartersby­gge både mot Nordenskiö­ldsgatans vindpinade omgivning och mot parkerings­fälten söder om Olympiasta­dion.

Då det gäller stadsplane­ring har vi nått ett läge där Helsingfor­s byråkrater och politiker är radikalare och mera frisinnade än universite­tsprofesso­rer. Jag hoppas de förstnämnd­a håller fast vid sin vision.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland