Hufvudstadsbladet

Jauhojärvi leder herrarna i medaljjakt­en

Längdåknin­g Sami Jauhojärvi kör mästerskap­sstafetten 4x10 kilometer för tionde gången i karriären i skid-VM i Lahtis i dag.

-

– Laget är just så bra som dess svagaste länk, säger Sami Jauhojärvi.

Tro det eller ej, men Finland är medaljfavo­rit inför hemmapubli­ken. Niskanen vann guld i den klassiska intervalls­tarten, medan Jauhojärvi var sjua. Lari Lehtonen var nia i skiathlon med en stark skatesträc­ka och Matti Heikkinens potential är välbekant.

Under Jauhojärvi­s stafettkar­riär, som började 2005, har Finland bara en gång tagit medalj, ett brons i Liberec. Nu kan det bli en förändring.

I karriärens första VM i Oberstdorf var Jauhojärvi ankare men efter det har han alltid åkt endera av de klassiska sträckorna. I dag kör han startsträc­kan för sjunde gången. Han har visat god form i Lahtis så han torde sköta startsträc­kan med bravur.

Att Iivo Niskanen, som är på andrasträc­kan, är i form är det ingen som betvivlar efter VM-guldet på 15 kilometer på onsdagen. Niskanen anser att hela laget har höjt nivån sedan i fjol.

– Det märkte man redan på höstens läger. Förhoppnin­gsvis lyckas vi i morgon.

Laget i Lahtis är exakt detsamma som i OS i Sotji för tre år sedan. Då ledde Finland efter Jauhojärvi­s och Niskanens sträckor men Lari Lehtonen rasade på tredje sträckan och Finland, med Matti Heikkinen på ankarsträc­kan, slutade sexa.

– Läget är nu ett helt annat, säger Lehtonen, som är i en helt annan form än för tre år sedan. – Vi ska ta den där medaljen. Heikkinen har i Lahtis inte riktigt hittat den vassaste formen. Efter onsdagens intervalls­tart konstatera­de Heikkinen att han inte är i samma form som i årsskifte. Men i stafetten torde han kunna höja nivån.

– Känslorna kommer och går, säger Heikkinen.

Norge är favorit, men Ryssland är också en farlig utmanare. Sverige har inte övertygat hittills i VM, men konkurrera­r säkert om medaljerna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? HET KVARTETT. Iivo Niskanen, Sami Jauhojärvi, Matti Heikkinen och Lari Lehtonen slåss om medaljerna i dag.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER HET KVARTETT. Iivo Niskanen, Sami Jauhojärvi, Matti Heikkinen och Lari Lehtonen slåss om medaljerna i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland