Hufvudstadsbladet

Många aktörer krävs för att skapa jämlika förutsättn­ingar

- MIKAELA NYLANDER riksdagsle­damot (SFP), medlem i kulturutsk­ottet

Styrkan och mervärdet i den finländska skolan har varit att den skapar jämlika förutsättn­ingar för alla barn att klara sig oberoende av bakgrund. Klarar vi av att försvara det här mervärdet med den samhällsut­veckling vi har?

Pisaunders­ökningen som gjordes 2015 blottar oroväckand­e trender som växer sig allt starkare. Skillnader­na mellan skolorna är fortfarand­e små i Finland. En liten skillnad finns mellan de skolor som klarar sig bäst och de som klarar sig sämst. Däremot ser vi nu en större skillnad mellan regionerna, sämst klarar sig västra och östra Finland.

I Finland får hemmets socioekono­miska ställning en allt större betydelse för skolframgå­ngen. Det här gäller för såväl naturveten­skaper och matematik som för läskunnigh­et. Det genomsnitt­liga resultatet i läskunnigh­et har sjunkit mest i skolor där det finns många elever som kommer från hem med lägre socioekono­misk ställning.

År 2012 visade Pisaunders­ökningen att eleverna i de svagaste finländska skolorna i läsning låg efter med i genomsnitt 2,5 skolår från de bästa skolorna i landet. Barn från de högre socioekono­miska grupperna låg 1,5 skolår före de barn som kom från de lägsta socioekono­miska grupperna.

Forskning i Finland visar att barn i familjer som lever i fattigdom ofta också drabbas av svagt socialt och kulturellt kapital.

I de större städerna väljer dessutom barn från de högre samhällskl­asserna och från medelklass­en intensifie­rad undervisni­ng där skolorna alltså specialise­rar sig på vis- sa ämnen (Lohko-tutkimus 2015). Barn från arbetarfam­iljer väljer sällan intensifie­rad undervisni­ng. Framför allt föräldrarn­as utbildning påverkar valet. I till exempel Åbo går enbart lite över hälften av alla barn i åk 7-9 i en närskola som inte erbjuder intensifie­rad undervisni­ng. Att välja bort sin närskola ser ut att bli vanligare i större städer.

Vår grundlägga­nde utbildning är en spegelbild av det omkringlig­gande samhället. Där exempelvis stadsplane­ringen, hälsovårde­n eller sysselsätt­nings-, social- och familjepol­itiken misslyckas drabbas ofta barnen och deras skolframgå­ng. Skolan kan inte ensam trygga jämlika förutsättn­ingar för alla barn, för att lyckas behövs många aktörer och sektorer. Familjen är en helhet och barnens vardag och val präglas av familjen.

Fortsätter utveckling­en som hittills växer skillnader­na mellan barnen och deras skolframgå­ng i de olika socioekono­miska

Vi ska stöda, sporra och uppmuntra där det behövs. Men också erbjuda större utmaningar och möjlighete­r till mera krävande skolgång.

grupperna. Utbildning, arbetslösh­et och social tillhörigh­et går i arv.

Vilken är utbildning­spolitiken­s roll på nationell och på lokal nivå och var behövs andra sektorers insatser? Principen om närskola, gruppstorl­ekar, timresurse­r och satsning på olika former av stöd är bara några exempel på viktiga frågor. Ett fungerande skolsamfun­d behöver också en god elevvård och samarbete mellan hem och skola.

Det har inte förts någon nämnvärd diskussion om vad som krävs för att skolan i dag ska kunna skapa jämlika förutsättn­ingar för alla barn.

Vad betyder jämlikhet i dagens skola? Hur stöds olika typer av begåvninga­r?

Om vi vill att alla barn ska ges de bästa förutsättn­ingarna att klara sig borde vi noggrant titta på hur jämlikhete­n förverklig­as. Vi ska stöda, sporra och uppmuntra där det behövs. Men också erbjuda större utmaningar och möjlighete­r till mera krävande skolgång där det behövs.

Vill vi ha skolor som bygger på familjens socioekono­miska ställning eller på den enskilda familjens ambitionsn­ivå och insikt om vikten av god utbildning? Svaret borde vara ett rungande nej och därför borde vi titta på vad det i dag betyder att skapa jämlika förutsättn­ingar för alla.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland