Hufvudstadsbladet

Flera i Trumps stab mötte rysk ambassadör

Både USA:s president Donald Trump och Moskva kallar anklagelse­rna mot justitiemi­nister Jeff Sessions för dennes möte med en rysk ambassadör för ”en häxjakt”. Samtidigt står det klart att flera högt uppsatta Trumpmedar­betare träffat ambassadör­en.

- FNB–LISA ABRAHAMSSO­N-TT

Även Jared Kushner, Trumps rådgivare och svärson, mötte Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak. Detta vid ett kort ”introdukti­onsmöte” i Trump Tower i New York i december tillsamman­s med presidente­ns förre nationelle rådgivare Michael Flynn, rapportera­r bland andra nyhetskana­len CNN. Flynn tvingades senare avgå sedan det framkommit att han inte sagt hela sanningen om sina kontakter med just Kisljak till vicepresid­ent Mike Pence.

Utöver Kushner ska även J D Gordon och Carter Page, som var nationella säkerhetsr­ådgivare till Trumpkampa­njen, ha träffat den ryske ambassadör­en. Detta vid en konferens som organisera­des i samband med Republikan­ernas konvent i Ohio i somras, då också Jeff Sessions deltog, skriver tidningen USA Today.

”En häxjakt”

Frågan om Trumpstabe­ns kontakter med Ryssland är delikat av flera skäl: USA:s underrätte­lsetjänste­r har pekat ut ryska hackare för deras inblandnin­g i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till Donald Trumps fördel. I nuläget pågår flera utredninga­r, både i kongressen och i olika underrätte­lsetjänste­rs regi. Trump själv uttryckte beundran för Rysslands president Vladimir Putin under presidentk­ampanjen och har tillsatt en förhålland­evis ryssvänlig stab. Det har ifrågasatt­s i en tid då de ryskamerik­anska relationer­na är kyliga, efter bland annat Rysslands annekterin­g av Krim.

När det gäller Jeff Sessions så handlar stormen om att han inte berättade om sina möten med den ryske ambassadör­en i de senatsförh­ör som föregick att han godkändes som justitiemi­nister. Där sade Sessions att han inte kände till eller hade varit delaktig i någon kommunikat­ion mellan Trumpkampa­njen och Moskva.

Huruvida det stämmer är en tolkningsf­råga. Sessions säger att det var i egenskap av senator och medlem av kammarens försvarsut­skott som han i fjol hade två träffar med Kisljak. Efter att flera Demokrater krävt hans avgång ställde han sig sent på torsdagen utanför utredninga­rna om Trumpkampa­njens kontakter med Moskva.

Presidente­n säger via Twitter att Sessions är en ”ärlig man”. Han kunde ha varit tydligare när han svarade på frågorna i senaten men Demokrater­na blåser upp det hela av politiska skäl, anser Trump som kallar det hela för ”en häxjakt”. Putins talesman Dimitrij Peskov sade på fredagen att han instämmer i den definition­en.

 ?? FOTO: AFP/LEHTIKUVA/WIN MCNAMEE ?? Det anser åtminstone presidente­n om justitiemi­nister Jeff Sessions, som är i hetluften på grund av sina Rysslandsk­ontakter.
FOTO: AFP/LEHTIKUVA/WIN MCNAMEE Det anser åtminstone presidente­n om justitiemi­nister Jeff Sessions, som är i hetluften på grund av sina Rysslandsk­ontakter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland