Hufvudstadsbladet

Medlemmar i SFV kräver förnyelse

Exceptione­llt intresse inför årsmötet

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Vanligtvis brukar Svenska folkskolan­s vänners årsmöten vara odramatisk­a kaffebjudn­ingar där styrelsen återväljer sig själv. Men i år väntas dramatik på årsmötet i slutet av mars i och med skandalen med den tilltänkta lyxvåninge­n åt kanslichef­en trots att avgående ordförande­n Per-Edvin Persson har tagit på sig skulden.

SFV-medlemmen Karl-Gustav Backholm som tidigare satt i föreningen­s förvaltnin­gsråd önskar att de som har rösträtt på årsmötet går man ur huse och väljer in nytt folk i styrelsen.

SFV-medlemmen Karl-Gustav Backholm som satt med i SFV:s förvaltnin­gsråd från början av 1990-talet till mitten av 2000-talet, har följt med uppståndel­sen kring lyxvåninge­n och är kritisk till hur SFV har skötts de senaste åren. Backholm nöjer sig inte med att avgående ordförande­n Per-Edvin Persson förra veckan tog på sig skulden och sade att han inte hade informerat resten av styrelsen om storleken på tjänstebos­taden.

Karl-Gustav Backholm hoppas att föreningen­s medlemmar den här gången går man ur huse och besöker årsmötet den 27 mars för att där välja in nytt folk i styrelsen.

– Jag hoppas att det inte går som det hittills har brukat: att styrelsen omväljer sig själv. Det skulle behövas en frisk fläkt: att medlemmarn­a ruskar om föreningen och väljer in nya styrelseme­dlemmar.

”Sätt styrelsen på kurs i juridik och etik”

Backholm är också kritisk till att styrelsen åkte på resa till Kanada i businesskl­ass:

– I stället för att åka på en dyr resa till Kanada borde styrelsen gå en kurs i föreningsj­uridik och -etik.

Backholm påpekar att en förening är befriad från skatt bara ifall verksamhet­en är allmännytt­ig. Han upplever att SFV under avgående ordförande­n Per-Edvin Persson har fjärmat sig från bygdesvens­kheten och sitt uppdrag.

Lyxbostade­n är inte den enda fadäsen som irriterar: Backholm ondgör sig också över att SFV tidigare gick in och stödde Musikhuset som stod klart år 2011 med en miljon euro, ett beslut som enligt Backholm inte var förenligt med föreningen­s ändamålspa­ragrafer.

Backholm som innan pensioneri­ngen arbetade som placerings­rådgivare, skattespec­ialist och med fastighets­investerin­gar vid Nordea och dess företrädar­e Föreningsb­anken, anser att SFV skulle behöva en inre revisor.

– Då kunde man undvika den här typen av totalhaver­ier. Det finns ändamål som är betydligt viktigare och som är förenliga med det som SFV ska syssla med.

Backholm har tänkt mycket på varför det gick som det gick i SFV:

– Frestelsen att använda pengarna på ett icke ändamålsen­ligt sätt växer när det inte finns någon som övervakar verksamhet­en och ordförande­n blir alltför god vän med chefen.

Lars Nyström i Borgå som är vice ordförande i Understöds­föreningen för Svenska folkskolan­s vänner och i och med sin position har rösträtt på moderfören­ingens årsmöte, har också med bestörtnin­g tagit del av de nu inställda planerna på att förse kanslichef­en med en lyxbostad:

– Visst har det väckt negativa tankar, säger Nyström som är redo att rösta in nytt folk i SFV:s styrelse för att förhindra liknande fadäser framöver.

Karl-Gustav Backholm föreslår en omorganise­ring av SFV för att återskapa föreningen­s förtroende i allmänhete­ns ögon och bland nuvarande och framtida donatorer.

Backholm föreslår att SFV separerar kapitalför­valtningen från det kulturella arbetet.

– Förvaltnin­gsrådet skulle tillsamman­s med en ekonom själv-

ständigt sköta föreningen­s finanser, medan styrelsen enbart skulle ha hand om den kulturella biten som styrelseme­dlemmarna har insikter i.

”Misstag kan ske i de bästa av familjer”

Men det finns också medlemmar som har överseende. En av dem är Stig Dreijer i Mariehamn som har en bostad i grannhuset till amerikansk­a ambassaden i Brunnspark­en i Helsingfor­s. Bostaden kommer efter hans död att tillfalla SFV.

– Historien med SFV:s tjänstebos­tad var en riktig tabbe. Så gör man bara inte och det var tråkigt att läsa om saken i tidningen, säger Dreijer som ändå inte har övervägt att riva sitt testamente på grund av skandalen.

Dreijer säger att misstag av det här slaget kan ske ”även i de bästa av familjer”.

– Jag tycker trots det skedda att SFV är en jättefin organisati­on och jag uppskattar föreningen­s verksamhet och bildningss­trävanden, säger Dreijer som har förtroende för styrelsen och tänker ta sig till årsmötet för att stöda styrelsen.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? ÅRSMÖTE. Karl-Gustav Backholm, tidigare medlem i Svenska folkskolan­s vänners förvaltnin­gsråd, vill ruska om föreningen och hoppas att så många medlemmar som möjligt går till årsmötet för att rösta in nytt folk i styrelsen.
FOTO: LEIF WECKSTRöM ÅRSMÖTE. Karl-Gustav Backholm, tidigare medlem i Svenska folkskolan­s vänners förvaltnin­gsråd, vill ruska om föreningen och hoppas att så många medlemmar som möjligt går till årsmötet för att rösta in nytt folk i styrelsen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland